Kovács Béla Lóránt, az intézmény igazgatója közölte, hogy gazdag programokkal emlékeznek idén is “a legvitézebb huszárról”, Simonyi József óbesterről, aki béke idején, 1818-től 1823-ig állomásozott ezredével Debrecenben. Nevéhez fűződik a mai Simonyi úton ültetett négy fasor, valamint az ő javaslatára építettek a Nagyerdőn fürdőt és vigadót.
A Pro Patria Alapítvány Emődy Dániel tanár kezdeményezésére 1999-ben rendezte meg először a Simonyi Napokat, jelentette be Papp Gyula ezredes, aki szólt a programsorozat megújításáról is. Közölte: elkészült a korábbi években lezajlott Katonatörténetek című pályázat négy kötetének legjobb írásait tartalmazó kiadvány, melyet eljuttattak az ország azon középiskoláiba, ahol katonai nevelés folyik, illetve azokba a felsőfokú oktatási intézményekbe, ahol honvédelmi ismereteket tanítanak.
Az idei évben először vehetnek részt határon túli fiatalok a rendezvényen, őket a Debreceni Közlekedési Vállalat utaztatja Székelyhídról, Szentjobbról, Gálospetriből és Bihardiószegről, Böjte Csaba árvaházaiból.
Czeglédi Erika fiókkönyvtár vezető a bő egyhetes programok közül kiemelte a hivatalos nyitó nap rendezvényeit: május 12-től Köves Eszter lovas fotóiból látható kiállítás a Méliusz Könyvtárban. 16-án szintén a könyvtárban emlékeznek Simonyi óbesterre, megkoszorúzzák az emléktábláját, fát ültetnek tiszteletére.
Május 16-án és 17-én akadályversenyeket bonyolítanak le Mini hadi tortúra címmel, melyek első fordulója a Méliusz Könyvtárban, második fordulója az Apolló moziban, a harmadik az állatkertben, míg a negyedik Létavértesen lesz. Az első és második világháborús évfordulókhoz kapcsolódóan előadások hangzanak el.
Lesznek kézműves foglalkozások, illetve filmvetítés és ankét Csikósok robogón és lóháton címmel.
A rendezvények ingyenesen látogathatók – jelentette be Czeglédi Erika.
A Simonyi Napok fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter, védnöke Halász János országgyűlési képviselő és Papp László, Debrecen polgármestere.
(MTI)