A pénzügypolitika három fő feladata az államadósság szintjének csökkentése, a fenntartható államháztartási deficitcél elérése és az euró bevezetése – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt a kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés Költségvetési bizottságában kedden. A célok teljesítését foglalkoztatáspolitikai eszközökkel, 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásával és a gazdasági növekedés újraindításával, továbbá a beruházások bővítésével kívánják elősegíteni.

A reálgazdasági folyamatok alapján 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot tartana indokoltnak Matolcsy György , aki szerint a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficittel szemben az új kormány öröksége “lényegesen súlyosabb”, amelyet a jelenlegi adósságválságok okozta feszült helyzetben Magyarország nem engedhet meg, feltétlen orvosolni kell.

A nemzetgazdasági miniszterjelölt kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés költségvetési bizottságában kedden az első jeleket riasztónak nevezte, ide sorolta az önkormányzati szektort 1.000 milliárd feletti adósságterhén túl azt, hogy működőképességük csak augusztusig, szeptemberig tart ki. Szerinte újabb és újabb fekete foltokra derül fény, ide sorolta a Malév és a Munakerőpiaci Alap helyzetét.

A jegybanki alapkamatcsökkentés nélkül a célok nem elérhetők – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jegybanknál kéthetes betétben elhelyeztt banki források felszabadítása a cél.

A jövedelmeket terhelő adók csökkentése, illetve a fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése révén lehet javítani a versenyképességet, ez az új kormány három éves adócsökkentési programjának lényege – válaszolt képviselői kérdésre Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén.

A munkát terhelő adók: személyi jövedelemadó, járulékok csökkentése segíti a versenyképesség javulását, mivel ezen a területen a magyar adószint jóval meghaladja a térség országainak adóterhelését – hangsúlyozta a kijelölt nemzetgazdasági miniszter.

Az új kormány öt eszközzel kívánja segíteni a pénzügypolitikát: a bürokrácia és az adószint csökkentésével, belföldi piacteremtéssel, az uniós források gazdaságba való átcsoportosításával és olcsóbb hitellehetőséggel – mondta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén. Ma a bürokráciára fordított összeg, amelynek nagy részét a vállalkozások fizetik, eléri évente a 2.800 milliárd forintot, ezt 30 százalékkal kívánja csökkenteni az új kormány – jelezte Matolcsy György.

A miniszterjelölt elmondta: a magyarországi adószint az egyik legmagasabb a világon, 183 ország között a 151. legmagasabb. Hangsúlyozta a belföldi piacteremtés fontosságát, nem mellőzve az exportpiacokat.

A mikro, kis- és középvállalkozások alultőkésítettek, ennek megoldásaként a miniszterjelölt szerint az Európai Unióból érkező forrásokat át kell csoportosítani. Végül az olcsó hitelkínálat szükségességét említette Matolcsy György.

Forrás: VG.hu