Napok óta lázban tartja Debrecen közélet iránt érdeklődő lakosait egy különös eset. Még a májusi időközi önkormányzati választás kampányában ígért a Fidesz jelöltje új játszóteret a Pandúr utcában lakóknak. Az átadás nemrég megtörtént, ám kiderült, hogy a létesítmény egyes játékait – többek között egy kalózhajót – egy másik, felszámolásra ítélt játszótérről szállíttatták át a narancsosok az új helyszínre. A városvezetés azóta közleményt adott ki az ügyről, és ezzel úgy gondolta, minden rendben is van. Pedig a magyarázkodásuk csak további kérdéseket szül.

Egy hajóban utazunk?

Pandúr utca, kalózhajó és a semmilyen hajózható vízfelülettel nem rendelkező Debrecen. Csupa olyan fogalom, amelyek kapcsán tobzódhatna a publicista, ha a szatíra irányába akarná kormányozni a témát. Azonban mégis próbáljunk a száraz komolyság talaján maradni.

Készséggel elismerem, hogy igazak a Cívishír portál idevágó cikkében foglalt állítások, tehát “a játszótérre gyakorlatilag életveszély volt belépni: törött üvegek, szemét, fecskendők, szerelmi légyottok maradékai, kutya- és emberi ürülék tarkította. A játszóelemeket középiskolások használták, estére pedig hajléktalanok és gyanús elemek táborhelyévé vált.”

Viszont volna egy kérdésem: ez a helyzet egyik napról a másikra alakult ki? A hajléktalanok, a renitens középiskolások, az örömlányok és a gyanús elemek egyetlen gyors rohammal vették be a játszóteret? A nyakamat merném rátenni, hogy amikor elindult a folyamat, a környéken lakók jelezték az illetékesek felé a problémát, de szokás szerint süket fülekre találtak. Máskülönben hogyan képzelhető el, miszerint a helyzet odáig fajult, hogy a játszótér teljes felszámolása maradt az egyetlen megoldás?

Ha esetleg a Pandúr utcán a napokban átadott játszótér ugyanerre a sorsra jut, akkor ott is ezt a metódust alkalmazza majd a városvezetés? Ha ott is megjelennek a hajléktalanok, a fecskendők, a kutyaürülék, az örömlányok és a gyanús elemek, akkor majd onnan is elköltöztetik a kalózhajót és a többi játékot?

Úgy tudom, létezik egy sor idevágó törvény, továbbá léteztek helyi rendeletek, amelyek a közterületen való alkoholfogyasztástól kezdve a játszótereken történő dohányzás tiltásáig minden olyan szabályozást tartalmaznak, amelyek segítségével rendet lehet(ne) tartani a cívisváros valamennyi közparkjában és játszóterén. Miért nem képes érvényt szerezni a fideszes városvezetés a törvénynek, és miért nem a rendszerető lakosság pártján áll? Nem érzik, mennyire tragikomikus, egyszersmind jelképes a következő kijelentés?

Debrecen egyik játszóterét elfoglalták a gyerekek elől a lumpen elemek, mire a fideszes városvezetés a létesítményt megszüntette, és a játszóeszközöket átszállította egy olyan helyszínre, amelyikre már amúgy is új játszóteret ígért az időközi választás kampányában a helyi választópolgároknak.

A történetnek ezen pontján nem tud nem eszembe jutni, hogy miféle maró gúny és a médiában elkövetett beszólás-cunami kísérte annak idején Ágoston Tibor jobbikos képviselő és csapata azon tevékenységét, melynek során esténként-éjszakánként a debreceni játszótereket, közparkokat járták, és igyekeztek vigyázni a rendet. Tették mindezt a saját szabadidejük rovására és a törvények maximális betartásával. Amikor jogsértő tevékenységet észleltek, akkor értesítették a megfelelő hatóságokat. Nincs róla tudomásom, hogy a helyi lakóközösségek tagjain kívül köszönetet vagy elismerést kaptak volna bárkitől.

Hadd kérdezzem meg továbbá, hogy Debrecen városa valamiféle bizarr háborús övezet? Tehát tényleg előfordulhat olyasmi, hogy egy belvárosi játszóteret, amelynek minden létező emberi és civilizációs norma szerint gyerekzsivajtól hangos és vidámsággal teli béke szigetének kellene lennie, egyszerűen elfoglal a törvénytisztelő és rendpárti lakosság elől egy lumpen különítmény? A tehetetlen városvezetésnek pedig az az egyetlen válasza erre, hogy elmenekíti az annak idején bizonyára súlyos pénzekért elkészített és kihelyezett gyermekjátékokat egy kertségi helyszínre? Ez az új irány?

Szerény javaslatom szerint teljesen más irányt kellene követni. Aki szemetelésre, italozásra, dohányzásra vetemedik egy belvárosi játszótéren, azt meg kell büntetni. Aki szerelmi légyottokra, anyagcseréjének elvégzésére, kábítószerezésre, bentlakásra próbál meg használni egy játszóteret, arra a törvény (jelenleg is rendelkezésre álló) erejével kell lesújtani. Szerintem nem bonyolult.

Minden törvényi eszköz rendelkezésre áll hozzá. Vagy ha a városvezetés ezt nem így gondolja, akkor legyenek olyan jók és őszinték, és adjanak ki egy nyilatkozatot, amelyben elismerik: nem áll hatalmukban és tehetségükben megakadályozni, hogy mindenféle lumpen különítmények játszótereket és egyéb közterületeket foglaljanak el a békés debreceni lakosság elől.

Azt a városvezetést pedig, amelyik nem képes érvényt szerezni a törvénynek, nem szabad újraválasztani. Azt a városvezetést, amelyik a saját belvárosi fiaskóját megpróbálja kertségi győzelmi jelentésként letolni a választók torkán, nem lehet komolyan venni. Ennek a történetnek pedig tökéletes jelképe egy hányatott sorsú kalózhajó, amelyik zátonyra futott.

Bogdán Szabolcs

szebbjovo.hu