Csalási ügyből mosdathatta ki az NBH volt főigazgatója Jakubinyi Róbertet a katonai ügyészség gyanúja szerint. Sajtóértesülések szerint három ügyben is nyomoznak a többszörösen büntetett előéletű Jakubinyi ellen. Kedd este Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét a három közül abban az ügyben gyanúsították meg, majd vették őrizetbe, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség 2006-ban vizsgált. Akkor egy közel kétmilliárdos csalási ügyben nyomoztak Jakubinyi Róbert ellen, de a gyanú szerint pénzt adott több nemzetbiztonsági alkalmazottnak, akik közbenjárására megszüntették az eljárást.

– A magyar kriminalisztika történetében nem volt még példa arra, hogy titkosszolgálati vezetőt letartóztattak volna. Európában is csak egyszer, amikor egy szlovák nemzetbiztonsági vezetőt vettek őrizetbe, de őt is csak két hónapig tudták benn tartani. Ennek az ügynek még csak az előszobájában járunk, mert úgy gondoljuk, hogy a most őrizetbe vett személyen kívül még legalább két titkosszolgálati munkatárs érintettsége merült fel – mondta a nyomozásban érintett egyik szerv munkatársa.

Hozzátette: Galambos pozíció­ja és befolyása önmagában még nem lett volna elég Jakubinyi ügyének megszüntetéséhez, így valószínűsíthető, hogy még feljebb vezetnek a szálak.

Mint ismeretes, Jakubinyi Róbertet, az ügy kulcsfiguráját a schwechati repülőtéren tartóztatták le az Interpol munkatársai a magyar katonai ügyészség nemzetközi elfogatóparancsa alapján. Az eddigi adatok szerint Jakubinyi az Egymásért, Egy-Másért Közhasznú Alapítvány egyik szülőatyja volt. Igaz, a vezető pozícióba Földesi-Szabó Lászlót és fiát, Rolandot ültette, ám a hírek szerint a szálakat a háttérből ő mozgatta. Az alapítvány kuratóriumában több NBH-s vezető, így Galambos Lajos is helyet kapott. A gyanú szerint ezt a pozíciót azután kínálták fel neki, hogy segített Jakubinyi zűrös ügyeit elsikálni. A lap úgy tudja, a nyomozóknak több megkérdőjelezhetetlen bizonyítékuk van Galambos ellen.

Forrás: Privát Kopó magazin