Steffen Seibert tájékoztatóján kiemelte, hogy a bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által ismertetett javaslatok igen “lényeges elemeket” tartalmaznak, amelyek teljes mértékben megfelelnek a német kormány elképzeléseinek.
A menekültválság kezeléséhez “minden országnak át kell ugrania a saját árnyékát”, és szolidaritást és felelősségvállalást kell mutatnia – fogalmazott Steffen Seibert, hozzátéve, hogy a bizottság számíthat Németország támogatására.
Hangsúlyozta, hogy az “egyensúlytalanságokat tartósan nem lehet tolerálni”. Éppen ezért fontosa brüsszeli javaslatokban szereplő állandó, kötelező alapon működő rendszer a menekültek tagországok közötti elosztására – mondta a német kormány szóvivője.
Berlin azt is üdvözli, hogy a bizottság további 120 ezer menekült átvételét javasolja a menekültválságban leginkább érintett tagállamokból.
Ugyancsak rendkívül fontos elem a biztonságos származási országok körének egységes, uniós meghatározására irányuló bizottsági javaslat – mondta Steffen Seibert.
Rámutatott: a brüsszeli javaslatok egybeesnek Angela Merkel kancellár és Francois Hollande francia elnök közös kezdeményezésével, amelynek kiindulási alapja, hogy a menekültválságot csak közös európai erőfeszítéssel lehet megoldani.
(MTI)