Sneider Tamás, az ellenzéki párt alelnöke pénteki szegedi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy háromnapos kihelyezett frakcióülésükön áttekintették a kialakult helyzetet és úgy értékelik: a demográfiai folyamatok, valamint Afrika és Ázsia egyes térségeinek destabilizálása miatt a következő években, évtizedekben is komoly gondot jelent majd a migráció. Példaként hozta, hogy Afrika népessége 50 év alatt várhatóan megnégyszereződik.
Reményének adott hangot, hogy Magyarország a migráció útvonalának megváltozása után fellélegezhet, Európának azonban – mutatott rá – szembe kell néznie a bevándorlással.
Sneider Tamás megdöbbentőnek ítélte a szomszédos országok vezetőinek megnyilvánulásait, utalva arra, hogy “folyamatosan Magyarországot szapulják”, amikor az kezelni próbálná a nyugatra vonuló tömeget, ugyanakkor ha az ő területükre érnek, akkor hirtelen megváltozik a politikájuk, lezárják határaikat. Ezt felelőtlennek minősítette és felvetette, hogy ezen politikusok rendelkeznek-e információkkal arról, mi a helyzet például Görögországban.
A jobbikos politikus azt is hangoztatta: hiába toloncolnak vissza Magyarországra akár csak 100 embert, ha azok nem a magyar minimálbérért vagy közmunkásbérért akarnak dolgozni, hanem Németország a céljuk.
Egyúttal felelőtlennek tartotta a hazai és európai baloldal hozzáállását, s szerinte hazaárulással ér fel, amit Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tesz. Buzdítja a bevándorlókat, hogy jöjjenek át, kioktatja őket a jogaikról, csak éppen a kötelességeiket felejti el – mondta.
Sneider Tamás arról is beszámolt, hogy a Jobbik képviselőcsoportja Ásotthalom térségében önkéntes munkát is végzett a három nap alatt, például fát vágtak időseknél, szemetet szedtek a bevándorlók után.
Úgy fogalmazott, mivel “Magyarország ostroma nem ért véget”, ezért a frakció nagy része Baranya megyébe indult, hogy figyelemmel kísérje az eseményeket.
Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke a város MSZP-s polgármesterét, Botka Lászlót nevezte felelőtlennek és arra szólította fel a városvezetőt, hogy kérjen bocsánatot a Röszkénél megsérült rendőröktől és attól a több ezer lakostól, akik hónapokon át szenvedtek a bevándorlóktól és az embercsempész bűnbandáktól.
(MTI)