Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetőjének napközben tartott sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a kormánypárti politikus kérdésre válaszolva elvetette a kvótarendszerről szóló népszavazás lehetőségét, mivel szerinte az ügy nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint, amelyekről az alaptörvény szerint nem lehet referendumot kezdeményezni.
A Jobbik szerint azonban még nem létezik a javasolt népszavazás tárgyát képező nemzetközi szerződés – közölte Z. Kárpát Dániel, és hozzátette: egy gyors és precíz alaptörvény-módosítással közvetlen módon lehetne megkérdezni a magyar választókat.
Az ellenzéki politikus szerint a feltételezhető több millió elutasító szavazat kellő legitimációt biztosítana a mindenkori kormányzatnak, hogy elvethessen bármilyen kvótaszerű megoldási javaslatot.
Z. Kárpát Dániel szerint erre azért van szükség, mert “bármilyen kvóta kiengedi a szellemet a palackból, s olyan ajtót tár ki, amelyet később már nem lehet bezárni”. A Fidesz “vérszegény javaslata, a világkvóta pedig csak ugyanezt a problémát terítené szét egy még szélesebb körben” – fejtette ki a Jobbik képviselője, aki emlékeztetett, pártja “senkit nem engedne idetelepíteni, főleg nem integrálni, s nem biztosítana az ide érkezőknek sem szavazati jogot, sem indokolatlan szociális ellátási formákat”.
(MTI)