Az illegális bevándorlás nemcsak Szerbia és Magyarország problémája, hanem az Európai Unió több országáé is, és azt együtt kell megoldani – fogalmazott Milorad Veljovic. A szerb rendőrség igazgatója kiemelte, hogy az illegális határátlépések megelőzése érdekében megerősítették a szerb-magyar határ védelmét. Csütörtökön 20 német rendőr és több, hőkamerával felszerelt jármű is csatlakozik a határvédelemhez.
Papp Károly kiemelte, hogy a menekültek nagy száma miatt újabb előállító helyiségeket nyitottak Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a legtöbb illegális bevándorló menekültkérelmet nyújt be, és az elbírálási idő alatt megpróbál tovább jutni az Európai Unió más országaiba. Ezért a magyar rendőrség megerősítette az egész ország területén az autópályák, a gyorsforgalmi utak és a vasútállomások ellenőrzését is – tette hozzá.
Az év eleje óta 23 200 ember lépte át a szerb-magyar határt illegálisan, ez pedig óriási terhet jelent Magyarország és a magyar rendőrség számára – mondta az országos rendőrfőkapitány. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet kezelni tudják, az illetékes megyei rendőr-főkapitányságok létszámát növelték és technikai felszerelését is javították az utóbbi hónapokban – fűzte hozzá.
A magyar rendőri szerveket azonban nemcsak a határellenőrzés szempontjából erősítették meg, hanem a határterületen növelték a közterületi rendőri jelenlétet is a közbiztonság megőrzése érdekében. Papp Károly elmondta, hogy erre a feladatra jelentős erőket csoportosítottak át a magyar készenléti rendőrség állományából.
Az illegális migránsok 40 százaléka gyerek. Az útra kelő családok szociológiai hátterének ismertetéséből kiderült, hogy két hónappal ezelőtt még a legtöbb illegális migráns a legszegényebb rétegből került ki, ezt követően a középosztályból származók száma is megnövekedett, most pedig már a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is útra kelnek.
Papp Károly azt is közölte, hogy csökkent az illegális határátlépők száma, míg az utóbbi héten naponta átlagosan 1200-1300 főt fogtak el a magyar rendőrök, az elmúlt néhány napban ez 650-700 főre csökkent.
A két rendőri vezető emellett egyetértett abban is, hogy vissza kell szorítani az embercsempészetet, az ilyen szervezetek felszámolása érdekében pedig már megkezdődött a magyar és a szerb bűnügyi rendőrség egyeztetése is.
(MTI)