A migránsválság továbbra is létezik, és a következő órákban még több ember jöhet Horvátországba – mondta az államfő.
Ugyanakkor nyomatékosította: azon dolgoznak, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket, és megmutassák a világnak, valamint a menekülteknek, hogy emberségesen is lehet viselkedni.
“De határozottan fellépünk nemzeti érdekeink és biztonságunk védelmében, mert ez nemcsak a mi problémánk, hanem az EU problémája is” – tette hozzá.
Horvátország ugyan tagja az EU-nak, de nem működhet gyűjtőközpontként, az uniónak segítenie kell megvédeni határainkat, amelyek az EU határa is egyben – hangsúlyozta.
Az államfő úgy ítélte meg, hogy a Horvátországra nehezedő migránsnyomás győzte meg Európát arról, hogy Szlovénia és Magyarország is elkezdje befogadni a migránsokat, utóbbi már autóbusszal szállítja őket Ausztriába.
Egyetértett a miniszterelnökkel, hogy “Dublin többé nem létezik”, azaz nem létezik közös európai menekültpolitika.
Vesna Pusic horvát külügyminiszter szerint Horvátországot és társadalmát nem veszélyezteti a migránsválság, mert a kormány felül tud kerekedni a problémán, de csak ideiglenesen, ezért felszólította az Európai Uniót, hogy mielőbb találjon megoldást a válsághelyzet kezelésére.
A miniszter elmondta: a találkozó csak előkészület volt az Európai Tanács következő ülésére, amelyen közös megoldást és választ kell találni a kialakult helyzetre. Kiemelte, hogy az aktuális migránsválság nyomást gyakorol ugyan Horvátországra, de csak ideiglenest és átmenetit, tekintettel arra, hogy a menekültek nem akarnak Horvátországban menedékjogot kérni, mint ahogy Magyarországon és Szlovéniában sem, csak tovább akarnak menni Nyugat-Európába.
Európának közös megoldást kell találnia, méghozzá szomszédos partnereivel együtt, azokkal, akik a migránsválság legnagyobb terheit viselik, Törökországgal, Libanonnal és Jordániával – mondta.
Ante Kotromanovic honvédelmi miniszter megismételte korábbi kijelentését, miszerint a fegyveres erők készen állnak arra, hogy amennyiben szükséges, bekapcsolódjanak a menekültválság kezelésébe.
A miniszter ugyanakkor úgy véli, erre nem lesz szükség, mert a rendszer működik.
“Remélem a magyarok rájönnek, hogy nincs értelme lezárni a határokat” – mondta, majd hozzátette: Németország megfelel ezeknek az embereknek, ezért nem érti, Magyarország miért ennyire rámenős.
Rámutatott, hogy nyomást kell gyakorolni Görögországra, ahonnan a legnagyobb hullám érkezik.
Ők az első schengeni ország, és nem tartják be az uniós rendeleteket – vélekedett.
Zoran Milanovic miniszterelnök negyven perc után elhagyta a nemzetvédelmi tanács ülését, hogy a német vezetéssel konzultáljon.
Seffen Seibert német kormányszóvivő szerint Milanovic tájékoztatta Angela Merkel kancellárt Horvátország erőfeszítéseiről, amelyek azt célozzák, hogy az ország eleget tegyen kötelezettségeinek, és ennek során valamennyiillegális bevándorlót emberhezméltó bánásmódban részesítsen.
A német kancellár és a horvát miniszterelnök egyetértett abban, hogy a problémát az EUkülső határainál kell megoldani – mondta el a német kormányszóvivő.
(MTI)