Az intézkedés hátterében a menekültügyet szabályozó dublini egyezmény következetes végrehajtása áll – ismertette a szóvivő. Csak vasárnap 260 menekültet küldtek vissza Bajorországból Felső-Ausztriába.
A dublini szabályozás értelmében európai uniós tagállam csak akkor vesz fel menekülteket, ha azok az érintett tagállamban kívánják előterjeszteni menedékkérelmüket. Azonban ha a migránsok egy másik EU-tagállamban kívánnak menedéket kérni, így például Svédországban, akkor a német hatóságok nem engedik őket tovább utazni – olvasható a Die Welt című német lapban.
Simone Mayr-Kirchberger, Felső-Ausztria rendőrségi szóvivője a Die Presse című osztrák napilapnak elmondta, hogy “növekvő tendenciát mutat” a Németországból kiutasított menekültek száma. A német hatóságok idén naponta “közel 200” embert küldtek vissza, akik közül kiutasításukat követően sokan újra próbálkoznak a határátlépéssel.
Az elmúlt hónapok során naponta tucatnyi migránst fordítottak vissza a német határon, mivel nem nyilatkoztak arról, hogy Németországban szeretnének menedéket kérni.
Időközben a rossz időjárási körülmények miatt csökken a balkáni útvonalon érkező migránsok száma, azonban még így is ezrek vannak úton Törökország és Németország között. Az idei év első tíz napjában 25 ezer migráns haladt át Szlovénián Nyugat-Európa irányába – közölte az STA szlovén hírügynökség. Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 404 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak az újévben 25 333-at.
Ugyanezen idő alatt 24 ezren érkeztek Ausztriába – közölte a Die Presse.
Az osztrák-szlovén határon is visszaküldik azokat a migránsokat, akik csak át akarnak utazni Ausztrián anélkül, hogy menedékkérelmet nyújtanának be.
http://www.welt.de/politik/deutschland/article150877391/Bundespolizei-schickt-Fluechtlinge-zurueck-nach-Oesterreich.html
(MTI)