Az összeállítás szerint, amelyet a szövetségi parlament (Bundestag) nagyobbik ellenzéki pártja, a Baloldal írásbeli kérdésére adott kormányzati válasz alapján készített a lap, 12,5 ezer elutasított afgán menedékkérő ügyében adtak ki az ország elhagyására kötelező határozatot. Ez azt jelenti, hogy távoznia kell a Németországban élő mintegy 247 ezer fős afgán közösség nagyjából 5 százalékának.
A kormány szerint ennek nem lehetnek biztonsági akadályai, mert nincsen arra utaló adat, hogy Afganisztán egész területén romlana a közbiztonság. A civil lakosság fenyegetettségének mértéke az egy évvel korábbihoz viszonyítva nem változott, a nagyvárosokban továbbra is garantált a biztonság, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) pedig minden egyes menedékjogi kérelmet alaposan megvizsgál, és mérlegeli, hogy milyen kockázatokkal járna a kérelem elutasítása – áll a Baloldalnak megküldött belügyminisztériumi állásfoglalásban.
A NOZ beszámolójában kiemelte, hogy a német hatóságok az idén eddig csupán 27 elutasított afgán menedékkérőt toloncoltak vissza hazájukba, tavaly pedig 9-et. Ugyanakkor a belügyminisztérium korábbi kimutatásai szerint a pénzügyi támogatással járó hazatérési programok csak az idei első fél évben 2305 afgán állampolgár költözött haza önként.
A Baloldal szerint a kormány írásbeli válasza a súlyos afganisztáni biztonsági helyzet szépítgetésére irányuló szánalmas kísérlet. A kitoloncolásokat azonnal le kell állítani, mert életveszélybe sodorják az érintetteket – mondta a NOZ-nak Ulla Jelpke Bundestag-képviselő, utalva a többi között a Mazari-Sarifban működő német főkonzulátusnál az előző héten elkövetett merényletre, amelyben hatan meghaltak és több mint 120-an megsebesültek.
Németországban tavaly 154 046, az idén október végéig pedig további 45 703 afgán menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Az afgán állampolgárok tavaly a menedékkérők harmadik legnagyobb csoportját alkották – a szíriai és az iraki állampolgárok után -, az idén a második helyen állnak, a szíriai állampolgárok után. Körükben az elfogadott kérelmek aránya tavalyi 77,6 százalék volt, az idén azonban 52,2 százalékra csökkent.
Az EU és az afgán kormány október elején megállapodást kötött, amelynek értelmében az EU eurómilliárdokkal támogatja az évtizedes polgárháborúval sújtott Afganisztán újjáépítését, a kabuli vezetés pedig visszafogad 80 ezer elutasított menedékkérőt.
(MTI)