Az “illegális migrációt csökkenteni kell, mert az nem jó senkinek” – mondta a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a konzervatív CDU politikusa, aki miniszteri munkája mellett október eleje óta irányítja a kormány válságkezelő tevékenységét menekültügyi koordinátorként.

Azzal kapcsolatban, hogy Thomas de Maiziere belügyminiszter pénteken felvetette, hogy a szíriaiaknak oltalmazotti státust kellene adni, amely csak egy évre szól és nem jár hozzá családegyesítési lehetőség, majd a javaslatot CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) tiltakozására még aznap elvetették, a kancelláriaminiszter elmondta, hogy az utóbbi hetekben elindítottak egy sor menekültügyi reformot, a koalíciós pártok pedig csütörtökön újabb intézkedésekről állapodtak meg, ésa szíriai menedékkérők lehetséges jogállása körüli vita miatt keletkezett “irritáció rövid időszaka” is véget ért.

Mindennek révén “a kormány most ismét arra összepontosít, ami a feladata, jelesül a menekülthullám nagy témájának megoldására. Arra, hogy visszaszorítsuk az illegális migrációt, úgy, hogy ne csökkenjen az üldözöttek és bajbajutottak védelme”- mondta a kancelláriaminiszter.

A csütörtöki megállapodása egyik lényeges eleme, hogy “tárgyalni akarunk Törökországgal és a régió államaival arról, hogy miként lehet az illegális migrációt csökkenteni, és helyettesíteni legális és humánus konstrukciókkal”.

Javítani kell a Törökországban élő menekültek ellátását, és el kell érni, hogy vállalhassanak munkát. “Ebben pénzügyileg is támogatni akarjuk Törökországot, és szeretnénk, ha Törökország biztosítaná a határait, hogy senki ne kerüljön az embercsempészek kezei közé”. Ezért az anyagi támogatás mellett “hajlandóak vagyunk felajánlani” a legális bevándorlási kontingens lehetőségét – mondta Peter Altmaier.

A kormány nemzeti hatáskörben sok eredményt elért, ezt mutatja egyebek között, hogy visszaesett a biztonságos nyugat-balkáni országokból származó menedékkérők száma, és ez a csoport már csak alig néhány százalékot tesz ki az újonnan érkező menedékkérők között.

Ugyanakkor további erőfeszítésekre van szükség, mert a kormány csak akkor éri el célját, ha “nemzetközi, európai összevetésben méltányos tehermegosztás alakul ki, és az illegális migrációt legális migrációval váltjuk fel” – hangsúlyozta Peter Altmaier.

A menekülteknek a 90 százalékban embercsempészek által szervezett illegális bevándorlás helyett “sokkal jobb”, ha “pályázhatnak” a befogadásra egy uniós tagországnál, és amíg várakoznak arra, hogy “egy kontingens keretében befogadják őket”, Törökországban tartózkodnak, ahol “emberhez méltó életet tudnak élni”, vagyis tudnak dolgozni és hozzáférnek a szociális, illetve egészségügyi ellátórendszerhez – fejtette ki a német kancelláriaminiszter.

Hozzátette, hogy a berlini vezetés “európai (uniós) kontingenseket” szeretne, amelyekről az Európai Bizottság és Törökország állapodik meg.

Azért kell éppen Törökországgal tárgyalni, mert Törökországon keresztül érkezik az EU-ba a szíriaiaktól a bangladesiekig szinte minden menekült, vagyis az ankarai vezetéssel együttműködve lehet “megakadályozni az illegális migrációt” – mondta Peter Altmaier.