Mint mondta, gyakran kritika éri Európát, hogy megosztott a probléma megoldási stratégiájának kialakításában, és nem mindig cselekszik elég hatékonyan. “Ugyanakkor tudjuk azt, hogy egyedülálló országok nem tudják megoldani a fennálló problémát, csak együtt, az afrikai országokkal együttműködve juthatunk megoldásra” – hangsúlyozta a máltai miniszterelnök. Új szabályokra és intézményekre van szükség a válság kezeléséhez, és ezek kialakításában valamennyi érintett országnak részt kell vennie – tette hozzá.
Mindenki számára engedélyezett a legális belépés Európába, de azokat, akik illegálisan, vagy a szabályoknak nem eleget téve megtagadják a regisztrációt, azonnal vissza kell fordítani, a kiinduló országnak pedig kötelessége visszafogadnia őket – mondta Joseph Muscat.
A csúcstalálkozó nyitó ülésének keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszédét azzal kezdte: az Európai Unió elsődleges feladatának tartja, hogy annyi életet mentsen meg, amennyi csak lehetséges.
A jelen lévő vezetőknek meg kell egyezniük abban, hogy közös erővel számolják fel a nem csillapodó menekültáradatot segítő emberkereskedők hálózatát – hangsúlyozta Tusk.
Az unió korábbi felvetésére, mely szerint befogadóközpontokat kell létesíteni az afrikai országokban az Európába tartó migránsok számára, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, Nkosazana Dlamini-Zuma figyelmeztette a jelen lévő vezetőket, hogy az ilyen afrikai létesítmények, bárminek is hívják őket, fogvatartási központok lesznek. Az ilyen helyek a nők és a gyermekek számára lennének különösen veszélyesek – mondta.
A csúcstalálkozó kiindulópontja lesz Európa és Afrika jobb együttműködésének. Egyik legfontosabb megoldandó feladat az, hogy jövőt biztosítsunk a reményvesztett embereknek, otthonmaradásra ösztönözve őket. A jelen lévő vezetőknek nem a migránsok ellen kell döntéseket hozniuk, hanem a fegyveres konfliktusokat, a szegénységet vagy a reményvesztettséget kell orvosolniuk országaikban – mondta beszédében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.
A vallettai csúcstalálkozón az Európai Unió meg kívánja erősíteni együttműködését afrikai partnereivel a migráció kezelésének terén. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a nyitó ülés keretében bejelentette, hogy a brüsszeli végrehajtó testület már elkülönített 1,8 milliárd eurót az Afrika megsegítésére szánt EU-alap finanszírozására, és sürgette, hogy az uniós tagországok is járuljanak hozzá az alap működéséhez.
Az EU-Afrika csúcstalálkozó – amelyen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is – csütörtök kora délután ér véget, és azt követően az Európai Unió 28 tagországának állam-, illetve kormányfője tart majd nem hivatalos csúcstalálkozót a máltai fővárosban.
(MTI)