A falak nosztalgiája és bizalomvesztés Európa iránt címmel közölt felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek további 35 százaléka szerint erre csak különleges helyzetekben van szükség. A lap e két csoportot azzal a kommentárral összegzi, hogy az olaszok 83 százaléka a schengeni mozgásszabadság helyett a határok ellenőrzését választaná.
A felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, hogy az uniós országok nem állítják vissza a határellenőrzést.
A megkérdezettek szerint leginkább a migránsoktól való félelem miatt lenne szükség a rendszeres ellenőrzésre.
A felmérés arra is kiterjedt, hogy mennyire bíznak az olaszok az Európai Unióban. A számok azt mutatják, hogy 2000-ben az olaszok 57 százaléka érzett bizalmat az EU intézményei iránt, mostanra viszont ez az arány 27 százalékra esett vissza.
Ilvo Diamanti olasz szociológus a felméréshez írt kommentárjában megjegyzi, hogy Matteo Renzi euroszkeptikusnak tűnő politikája leginkább “eurotaktikus”. Az olasz miniszterelnök az unióval szembeni konfliktussal valójában rugalmasságot akar elérni Róma számára a Brüsszel és Berlin diktálta szigorú költségvetési politikával szemben, és több európai támogatást akar szerezni az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás kezelésére. Ezzel egy időben Matteo Renzi belpolitikai támogatásának növelésére törekszik – véli a szociológus.
(MTI)