Az eritreaiak csoportja szabadon elhagyta a szigeten levő befogadó-állomást, amely néhány napja regisztrációs központként (hot spot) működik. A bevándorlók végigvonultak Lampedusa utcáin egészen a városházáig, ahol csendes ülő tüntetést tartottak. Többen bejelentették, hogy éhségsztrájkba kezdenek.
A migránsok az ujjlenyomatvétel ellen tiltakoztak. Elutasítják, hogy Olaszországban regisztrálják őket, mivel nem itt, hanem más európai államokban akarnak menekültstátust kérni. Attól tartanak, hogy ha az olasz hatóságok regisztrálják őket elsőként Európában, hónapokat kell az olaszországi befogadó-állomásokon tölteniük és esetleg végül nem is csatlakozhatnak az Európai Unió más tagállamaiban élő rokonaikhoz.
Az olasz partokra érkező bevándorlók regisztrációja miatt napok óta vita zajlik Brüsszel és Róma között. Az Európai Bizottság december 10-én bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Olaszországgal szemben a bevándorlók hiányos regisztrációja miatt. Az EU adatai szerint az olasz hatóságok a bevándorlóknak csak kevesebb mint felét regisztrálják.
Matteo Renzi olasz miniszterelnök az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójának csütörtöki kezdete előtt úgy nyilatkozott Brüsszelben, hogy Olaszország a bevándorlók több mint kilencven százalékát regisztrálja. Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok nem csak ujjlenyomatot vesznek, hanem le is fényképezik a migránsokat. Ugyanakkor az olasz kormányfő “szürreálisnak” nevezte az ujjlenyomatokról folytatott vitát és a Rómával szemben bejelentett kötelezettségszegési eljárást is. Kijelentette, hogy ennél sokkal fontosabb, hogy az EU-nak konkrét stratégiája legyen a migráció megoldására és kezelésére és ne “napról napra” intézkedjen. Matteo Renzi szerint “miközben Olaszország a bevándorlók több mint kilencven százalékát regisztrálja, az EU a bevándorlók egy százalékát helyezte át”. Az olasz miniszterelnök arra a megállapodásra utalt, amelynek értelmében Olaszországból a következő két évben negyvenezer bevándorlót kellene más tagállamokban elosztani. Az októberben kezdődött áthelyezésekkel azonban eddig 160 bevándorló hagyta el Olaszországot. Kizárólag eritreaiakat és szíriaiakat helyeznek át.
Korábban Angelino Alfano olasz belügyminiszter mondott nemet arra az EU-véleményre, hogy az olasz hatóságoknak akár erő alkalmazásával is regisztrálnia kell a bevándorlókat.
(MTI)