A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a kiskunhalasi zárt állomáson történtekkel kapcsolatban megjegyezte: a magyar és az uniós törvényeket mindenkinek be kell tartania, így nincs arra mód, hogy más táborba helyezzék el az embereket vagy meggyorsítsák az ügyükben zajló eljárást.
“Törvényes eljárás van, törvényesen vannak ők ebben a táborban” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a hatóság három napra rendelheti el a menekültügyi őrizetet, ezt követően csak a bíróság hosszabbíthatja meg azt, maximum hat hónapra.
Az M1 aktuális csatorna Híradója csütörtökön arról számolt be, hogy ismét csoportokba verődve tiltakoztak a migránsok Kiskunhalason; a Bács-Kiskun megyei befogadóközpontnál továbbra is fokozott a rendőri jelenlét. Mint felidézték: zsinórban ez a harmadik nap, hogy valamilyen atrocitás történik a kiskunhalasi táborban. Kedden az egyik afgán migráns egy másik társa füléből kiharapott egy darabot. Szerdán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy az ötszáz menekültügyi őrizetes közül mintegy háromszáz fogalmazott meg követeléseket, “a zárt körülményeket és a lassú ügyintézést kifogásolva”.
(MTI)