A burgenlandi rendőrség pénteken közölte, hogy hétfőn reggel nyolc órától – egyelőre szúrópróbaszerűen – elkezdik a burgenlandi-magyar határszakasz ellenőrzését. A Nezsideri (Bezirk Neusiedl am See), a Kismartoni (Bezirk Eisenstadt-Umgebung), a Nagymartoni (Bezirk Mattersburg) és a Felsőpulyai járás (Bezirk Oberpullendorf) átkelőinél várható ellenőrzés. A burgenlandi rendőrség közlése szerint helyzettől függően további határszakaszokon vezethetnek be hasonló intézkedést.
Bakondi György az M1 aktuális csatornán azt mondta: azt nem osztotta meg az osztrák fél, hogy konkrétan mi az oka ennek az intézkedésnek. Ugyanakkor kiemelte: a jelenlegi információk szerint továbbra is a migránsok folyamatos Európába érkezésével és új útvonalak keresésével kell számolni.
Az osztrák féltől kapott tájékoztatás alapján hasonló rendszert akarnak kiépíteni, mint korábban az osztrák-szlovén határszakaszon. Ezen felül a Brenner-hágónál vagyis az osztrák-olasz határon is ilyen intézkedéseket terveznek – tette hozzá Bakondi György.
(MTI)