A tárcavezető szerint a schengeni rendszer működésének alapfeltétele az uniós külső határok megfelelő ellenőrzése. Hozzátette, hogy Görögország esetében ez nincs így, ezért górcső alá kell venni a helyzetet.
Hasonló véleményének adott hangot a hét végén Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is, aki a schengeni övezetből való ideiglenes kizárással fenyegette meg Görögországot arra az esetre, ha nem erősíti meg határainak ellenőrzését a migránsáradattal szemben. Angelino Alfano, az olasz belügyi tárca vezetője viszont leszögezte, hogy országa nem támogatja Görögország kizárását, mert az a közösség felbomlásának kezdetét jelentené.
A bel- és igazságügyi tanács ülését néhány nappal azután tartják meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, az uniónak két hónapja van arra, hogy urrá legyen a helyzeten, máskülönben összeomolhat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet.
“A schengeni övezeten belüli szabad mozgás fenntartása és biztosítása érdekében nyilvánvalóan jobban kell ellenőrizni a külső határainkat” – hangsúlyozta a találkozó előtt Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos.
A migrációs hullám megfékezéséről szóló amszterdami tanácsozásra érkező minisztereket tüntetők várták, akik teleraktak egy csónakot mentőmellényt viselő próbababákkal. A demonstrálók azt írták egy táblára, hogy az európai vezetőknek nem a népszerűségi indexekkel kellene foglalkozniuk, hanem azzal, hogy miként kerülnek majd be a történelemkönyvekbe.
A zord időjárási körülmények ellenére naponta még mindig több mint kétezer migráns érkezik Görögországba.
Az uniós határőrizeti ügynökség felmérése szerint a menekültek száma nem csökkent jelentősen a tél beálltával. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly egész évben összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.
(MTI)