Bécsben előző nap jelentették be, hogy Ausztria idén legfeljebb 37 500 menedékkérőt enged be. Az osztrák kormány és a tartományi vezetők tanácskozásán hozott döntés szerint az országba beengedendő menedékkérők száma 2019-ig összesen mintegy 130 ezer lehet.

Humánusan, szolidárisan és törvényhez hűen – egészen 37 500-ig és nem tovább – olvasható a Der Standard című osztrák liberális napilap csütörtöki számának kommentárjában. A szerző szerint van olyan politikus, aki a felső korlát mellett és ellen szóló álláspontot egyszerre képviseli, mégpedig Werner Faymann. A szociáldemokrata kancellár korábban erkölcsi és jogi érveket hozott fel a létszámstop ellen, majd a konzervatív koalíciós néppárttal együtt bevezette azt – írja a szerző, aki szerint Faymannt már másik érvrendszer mozgatja, mégpedig az, hogy Ausztria nem tud minden menekültet befogadni. A szerző szerint az ellenzéki pártok örülhetnek, hogy olyan vezetője van az országnak, aki azt mondja, amit hallani akarnak. Azonban mit szóljanak azon párttagok és szimpatizánsok, akik Faymann korábbi érveit követték – teszi fel a kérdést a cikk írója.

Ausztria, az Európai erőd dominója címmel közölt kommentárt a konzervatív Die Presse című napilap. A főszerkesztő, Rainer Nowak által jegyzett vezércikk megállapítja: Ausztria 180 fokos fordulatot vett a menekültpolitikában, amely a szerző szerint a helyes és az egyetlen járható út. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a cél elérésének útja még homályos. Nowak szerint ennek a “sem kellemes, sem nemes” fordulatnak meg kellett történnie – ez maga a politika.

A szerző szerint a genfi egyezményt akkor szegnék meg, ha Európa a schengeni határoktól küldené vissza a menekültkérelemre jogosult embereket, azonban ez nem történt meg. A főszerkesztő kijelenti: embertelen az a politika, amely azt sugallja az embereknek, hogy jöjjenek Európába, azonban munkát, szállást vagy a szélsőjobboldaltól való megfelelő védelmet nem biztosítja nekik.

A megvalósulással kapcsolatban azonban vannak problémák: senki nem tudja megmondani, hogy a határokat hogyan kellene védeni, vagy mi történik akkor, ha a 37 501-ik menekült a határnál ragad? – teszi fel a kérdést a főszerkesztő, aki szerint arra kell összpontosítani, hogy a szükségintézkedéseket miképpen lehet közép- vagy hosszú távon tovább folytatni.

Sok osztrák gondolja úgy, hogy a 37 500 menekült befogadása még mindig túlzás, azonban a kormány jelenlegi “erőfeszítése” megmentette a szociáldemokrata párt és a kormánykoalíció imidzsét a teljes hiteltelenségtől – olvasható a Kronen Zeitung című osztrák lap véleménycikkében. Mi, polgárok, hétről-hétre bizonytalanabbak leszünk, és úgy érezzük, hogy magunkra hagytak minket egy súlyos válságban – írja a szerző, aki szerint most Faymann kancellár legalább egy szalmaszálat nyújtott, amibe kapaszkodni lehet.

“Szerencsére az SPÖ a vészkijáraton hagyta el a ‘Wir schaffen das’, vagyis “megoldjuk” mottóval fémjelzett színházat” – olvasható a cikkben, amely ezzel Angela Merkel német kancellárnak a menekültválsággal kapcsolatos elhíresült mondatára utalt.