A megkérdezettek 76 százaléka támogatja, hogy a megnövekedett menekültáradat miatt jobban védjék az ország határait, míg húsz százalék értelmetlennek tartja a lépést. Egyúttal a megkérdezettek kevesebb mint fele szerint nem elegendő az uniós menekültügyi intézkedés, és csupán három százalék értékelte jónak az unió intézkedéseit.
Az osztrák kormány működését a felmérésben résztvevők 31 százaléka kielégítőnek ítélte meg. Két százalék nagyon jónak, 19 százalék jónak és 27 százalék elegendőnek értékelte az ausztriai kormánykoalíció intézkedéseit. Az ország vezetésének munkájával a megkérdezettek 18 százaléka azonban nem elégedett.
A kormány szigorított menekültügyi intézkedéstervezete között szerepel a meghatározott időre biztosított menekültstátus bevezetése. Ezzel 75 százalék értett egyet, azonban 17 százalék feleslegesnek tartja az időbeli korlátot.
Az áprilisban végzett felmérésen 620 ember vett részt.
Április végén dönthet az osztrák parlament a menekültügyi törvény változásáról, amely a többi között a határozott idejű menekültstátus bevezetését és a családegyesítés szigorítását is tartalmazza.
A határozott időre szóló menekültstátus azokra vonatkozna, akik november 15. után érkeznek az országba. A terv szerint a menekültstátust legfeljebb három évre lehetne megadni, majd újra meg kellene újítani. Ha ez idő után már nem áll fenn a menekültstátusra jogosító körülmény, kiutasíthatják az illetőt, ellenkező esetben viszont határozatlan időre meghosszabbíthatják a dokumentum érvényességét.
Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 ponton terveznek bevezetni menekültek beléptetését irányító határellenőrző rendszert, többek között a tiroli Brenner-hágónál és a burgenlandi-magyar határszakaszon is. Továbbá az osztrák határ mentén szigorítanák a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket.
(MTI)