Az emberek összezsúfolódtak a zuhogó esőben a határátkelő horvát oldalán, az állomást fedő tető alatt, akik pedig nem fértek be, már kora reggel óta – gyakran egy szál ingben – áznak a 7-8 fokos időben.
Ez a helyzet azt követően állt elő, hogy a szlovén hatóságok arra hivatkozva, miszerint Ausztria korlátozta a menekültek befogadását, egyszer csak leállították a migránsok átvételét Horvátországtól.
Ugyanakkor egy kordont is felállítottak az átkelő szlovén oldalának bejáratánál. Emiatt a Horvátországból érkező migránsok, akiket vonattal szállítottak a határtelepülésre, nem jutottak át Szlovéniába, ám a visszavezető utat ugyancsak kordonokkal zárták el előlük a horvát oldalon a hatóságok, és rendőrsorfal állt fel a kerítés horvát oldalán. Így a menekültek a két ellenőrző pont közé szorultak. A horvát rendőrök eredetileg a határállomást fedő tetőtől távolabb állították fel a kordont, ám így az összes menekültnek, közöttük sok gyereknek a szünet nélkül zuhogó esőben kellett volna várakoznia. Ezért a kerítést később hátrébb hozták Horvátország felé.
Sokan úgy próbálnak felmelegedni, hogy felborítják a határállomáson található fémkonténereket, és azokban gyújtanak tüzeket. Így óvják a lángokat a zuhogó esőtől. Mindennek nyomán sűrű, fojtogató füst terjeng a terület felett, amely sokszor az esővédő tető alá is beszorul.
Sokan didergő, fagyoskodó gyerekekre panaszkodnak, ezért a vöröskereszt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának aktivistái takarókat osztanak a helyszínen. Időközben megjelentek a területen a segélyszervezetek is, amelyek étellel-itallal látják el a bőrig ázott menekülteket.
Matia Kosovec, a terület főispánja az MTI-nek elmondta: ő sem rendelkezik információval arról, hogy a szlovén hatóságok mikor engedik át az embereket. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy hétfő délután megoldódik a helyzet.
(MTI)