Matteo Salvini egy olasz televíziónak azt mondta, hogy a kormányfő kijelentései megsértették a “szabályokat és biztonságot” követelő olaszok többségét. Az Északi Liga vezetője hozzátette, hogy pártja támogatja a háború elől menekülők befogadását, de kitoloncolná Olaszországból mindazokat, akik nem háborús országból érkeztek.
Hozzátette: inkább a hozzá kulturálisan közelebb álló keresztényeket fogadná be, mint a muzulmánokat. Salvini kijelentette: az életüket vesztő menekült gyerekeket saját politikai támogatottsága növelésére használó olasz miniszterelnök “nyomorult féreg”.
Matteo Renzi vasárnap este úgy fogalmazott, hogy a bevándorlók befogadását tekintve nem bal- és jobboldali eszmék ütköznek egymással, hanem “emberek” és “bestiák”.
Gian Marco Centinaio, az Északi Liga szenátusi frakcióvezetője ironikusan azt hangoztatta, alig várja, hogy Ausztria, ahogy magyar határával tette, megnyissa Olaszországgal közös határát is a bevándorlók előtt.
Giovanni Toti, Liguria tartomány elnöke, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt politikusa szerint a Németország és Olaszország által szorgalmazott befogadás nem jelent megoldást a Földközi-tenger térségében kialakult válsághelyzetre. Szerinte akár Tunéziában is fel lehetne állítani befogadóállomásokat az Európába tartó migránsok azonosítására. Megjegyezte, hogy az olasz és európai haditengerészet képes lenne fellépni az emberkereskedelemmel szemben a líbiai partokon is.
Matteo Colaninno, a Demokrata Párt balközép kormánypárt (PD) politikusa szerint a bevándorlókat befogadó Németország halad “a helyes úton”.
“Reméljük, hogy mindenki teljesíti saját feladatát, főleg az, aki az utóbbi napokban tévesen úgy gondolta, hogy a migránsáradatot szögesdróton, falakon és paprikaspray-en keresztül lehet átvezetni” – fogalmazott az olasz kormánypárti politikus.
(MTI)