Az egykori NDK területén fekvő, 2,2 millió lakosú tartományban működő pedagógus-szakszervezet Gymnasium in Sachsen-Anhalt (Gimnázium Szász-Anhaltban) című lapjának legutóbbi számában az érdekképviselet elnöke és elnökhelyettese, Jürgen Mannke és Iris Seltmann-Kuke Menekültvita – megkövetelendő az igazodás alapértékeinkhez címmel közölt vezércikket, amelyben egyebek között úgy vélekednek, hogy “Németországot teljesen elözönlötték a bevándorlók”.
Hozzátették, hogy “sok fiatal, erős, többnyire muzulmán férfi” érkezik az országba.
Megjegyezték: “Teljesen természetes, hogy ezeknek a gyakran képzetlen fiatalembereknek is van igényük a szexualitásra”.
“Már most lehet hallani sok helyről ismerősökkel folytatott beszélgetésekben, hogy előfordul szexuális zaklatás a mindennapi életben, legfőképpen tömegközlekedési eszközökön és szupermarketekben” – ismertették értesüléseiket.
Úgy vélték: “felelősségteljes pedagógusként” fel kell vetniük a kérdést, miként “tudjuk úgy felvilágosítani 12 éves kortól fiatal lányainkat, hogy ne bocsátkozzanak felszínes szexuális kalandba” ezekkel a “bizonyára gyakran vonzó muzulmán férfiakkal”.
A Bild című lap online kiadásában pénteken megjelent beszámoló szerint a szakszervezeti vezetők írása felháborodást keltett bizonyos politikusok körében. A tartományi kormány kulturális minisztere, Stephan Dorgerloh, a konzervatív CDU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a Mitteldeutsche Zeitung című lapnak azt mondta, szerinte a szakszervezet “felerősít pletykákat, féligazságokat terjeszt, és furkósbotként használja értékeinket”.
Az SPD-től balra álló, a tartományi gyűlésben (Landtag) ellenzékben lévő Baloldal tartományi szervezetének vezetője, Birke Bull úgy vélte, a szakszervezeti vezetők írása “az uszítással határos”.
Az ugyancsak ellenzéki Zöldek Landtag-frakciójának vezetője, Claudia Dalbert annak a véleményének adott hangot, hogy az írás “színvonala a földszintet sem éri el, és erősíti az előítéleteket és a szélsőjobboldalt”.
Jürgen Mannke visszautasította a bírálatokat. A Mitteldeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy a vezércikk nem “rasszista ellenérzéseket” erősít, hanem a szakszervezet aggodalmait fejezi ki, és az igazságot tartalmazza. “1989 előtt sem hagytam, hogy befogják a számat, és most sem hagyom” – hangoztatta a PHVSA elnöke.
(MTI)