Franciaország novemberben 200 ember átvételétre tett javaslatot Olaszországnak és Görögországnak, decemberben 300, januárban pedig 400 menedékkérő érkezhet a regisztrációs központokból. Franciaország mintegy 30 ezer menedékkérő befogadását vállalta a következő két évben – emlékeztetett közleményében Bernard Cazeneuve belügyminiszter.
A belügyi tárca tájékoztatása szerint az “első kísérleti akció” keretében 19 embert helyeznek el az ország nyugati részén található Loire menti régióban. A miniszter – aki Franciaország nevében üdvözölte őket – jelezte, hogy a menedékkérelmüket a lehető leggyorsabban fogják a hatóságok elbírálni.
Az eritreaiak három olaszországi központból, Agrigentóból, Bariból és Rómából autóbuszon érkeznek valamikor a nap folyamán Franciaországba. Nantes városa közelében egy menedékkérők számára fenntartott központban helyezik el őket.
Franciaország szeptember elején már befogadott mintegy hatszáz, többségében szíriai menedékkérőt Münchenből a német hatóságok terheinek enyhítésére, de ők nem számítanak bele abba a 30 ezres kvótába, amelyre Franciaország vállalást tett.
(MTI)