A nyugat-balkáni útvonal központjának számító szerbiai település befogadóközpontjába nyáron naponta 5-6 ezren érkeztek, novemberben Macedónia és Szerbia is szigorított az ellenőrzésen, így már csak a háborús övezetből érkezőket engedik be az említett országokba, ennek dacára, valamint a csapadékos időjárás és a hideg ellenére így is naponta több mint ezren érkeznek.
A helyszínen tartózkodó orvosok főleg megfázásos betegeket kezelnek, sok gyereknek okozott légzési problémát a szokatlanul hideg időjárás.
Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) keddi figyelmeztetése szerint a Nyugat-Európába vezető úton több ezer gyereket veszélyeztethet a fagy, az időjárás-előrejelzések szerint pedig a következő két hétben még zordabb időre kell számítani. Christophe Boulierac, az UNICEF szóvivője szerint sok gyereknek nincs megfelelő téli öltözéke, és megfelelő táplálékhoz sem jut. A szóvivő nagy esélyt lát arra, hogy gyerekek fagyhatnak meg útközben.
Christophe Boulierac hozzátette: a tavaly Európába érkezett egymillió migráns negyede gyerek volt.
A Save the Children nevű jótékonysági szervezet szerint is veszélyt jelent a téli időjárás, hiszen a gyerekek vékony öltözetben érkeznek meg a görög szigetekre, és csuromvizesek is a tengeri út után. A szervezet közleményében azt írta, hogy Szerbiában a napokban mínusz 20 Celsius-fokra is csökkenhet a hőmérséklet, emiatt jelentősen megnő a kihűlés és a tüdőgyulladás esélye a gyerekeknél. A Presevóban dolgozó önkéntesek tájékoztatása szerint a környéket körülbelül 15 centiméteres hóréteg borítja, a gyerekek elkékült szájjal, dideregve érkeznek a befogadóközpontba.
Valentina Bollenback, a Save the Children presevói szóvivője szerint az alacsony hőmérséklet veszélyt jelent a gyerekek életére is. “Azok az anyák, akikkel itt találkoztam, zaklatottak, mert nem tudják melegen és biztonságban tartani kisbabáikat. A kihűlés első jeleit mutató gyerekeket is látunk, akiknek elkékültek az ajkaik és a kezeik, magas lázuk és légzési problémájuk van. A határok lezárása helyett az európai kormányoknak azzal kellene foglalkozniuk, hogy méltóságteljes és emberséges fogadtatást biztosítsanak azoknak, akik a háborúból menekülnek” – fogalmazott a szóvivő a Save the Children honlapján olvasható közleményben.
(MTI)