A kormányfő a parlamentben szólalt fel, a csütörtökönként tartott kérdések órájában, amelynek keretében a képviselők kérdezhetik a kormány tagjait.
“Amire ebben a pillanatban leginkább összpontosítunk, az a decemberi csúcs, ahol fel akarunk kínálni egy lehetőséget arra vonatkozóan, hogy mi legyen az EU területén tartózkodó migránsokkal” – fogalmazott Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.
A javaslat tartalmát azonban nem részletezte.
A kormányfő hangoztatta, hogy a menedékkérők újraelosztására vonatkozó – Szlovákia és mások által a kezdetektől elutasított – kötelező kvóták terve csődöt mondott. Megismételte azt a kijelentését, hogy a kötelező kvóták ügyét halottnak tartja.
Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei – minősített többséggel, Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia ellenszavazata mellett – 2015 szeptemberében hagyták jóvá azt a tervet, amelynek alapján az uniós tagországok között 120 ezer Európába érkezett menedékkérőt osztanának el. A döntéssel szemben tavaly decemberben Szlovákia és Magyarország is keresetet nyújtott be az Európai Bíróságon.
Robert Fico csütörtökön beszélt az Európai Bizottság azon javaslatáról is, amely szerint úgynevezett “szolidaritási hozzájárulást” – be nem fogadott személyenként 250 ezer eurót – kellene fizetniük azoknak a tagországoknak, amelyek megtagadják a részvételt a menedékkérők kötelező újraelosztásában.
“Úgy tűnik, ennek a javaslatnak nincs támogatottsága a tagállamok körében” – mondta. Hozzáfűzte: ezért nagy ambíciója Szlovákiának az, hogy olyan kompromisszumos javaslattal álljon elő, amely megszerzi további tagállamok támogatását.
A szlovák alternatív javaslatról a TASR-nek nyilatkozva már hétfőn említést tett Ivan Korcok, a júliusban kezdődött uniós elnökségéért felelős kormánymegbízott. A javaslat mibenlétét azonban ő sem fejtette ki, arra hivatkozva, hogy annak tartalmáról előbb az uniós tagállamokkal kell egyeztetni.
(MTI)