A tíz rendőrt Balogh János műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes köszöntötte Budapesten, a Készenléti Rendőrségen hétfőn.
Beszédében hangsúlyozta: éjféltől lép hatályba az a törvénymódosítás, új intézkedési lehetőséget jelent a rendőrségnek. A jogszabály értelmében a rendőr 8 kilométeres sávon belül feltartóztathatja a Magyarország területén jogellenesen tartózkodó külföldit, és őt az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény legközelebbi kapuján átkísérheti, kivéve, ha bűncselekmény elkövetésének gyanúja merül fel vele szemben. Ha bűncselekmény gyanúja merül fel, a rendőr nem élhet ezzel a lehetőséggel, egyéb intézkedési kötelezettségének kell eleget tennie.
Balogh János a kontingens munkáját a magyar labdarúgó-válogatott teljesítményéhez hasonlította, értékelése szerint a magyar rendőrök munkája ugyanazt célozta, mint a sportolóké, “minél messzebb tartani az ellenfelet a saját kapunktól”. Hozzátette: amilyen tiszteletreméltó a magyar csapat teljesítménye, olyan tiszteletreméltó a szerb-bolgár határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőröké is.
Ismertette azt is, hogy a szerb-bolgár határszakasz egy alternatív iránya a balkáni migrációs útvonalnak, tapasztalatok szerint ebből az irányból is többen kísérelnek meg Nyugat-Európába jutni.
Hangsúlyozta: a magyar rendőrök munkája is bizonyítja, hogy egy-egy ország önmagában nehezen tudja felvenni a versenyt az illegális bevándorlással szemben, összefogásra van szükség, az együttműködéssel komoly eredmények érhetőek el. Erre példaként említette, hogy a múlt évi adatokhoz képest néhány százalékra zsugorodott az a létszám, amely Nyugat-Európába próbál jutni.
A kontingens egy hónapon át teljesített szolgálatot a bolgár-szerb határszakaszon, a határőrizeti feladatok mellett a közrend fenntartása és a jogsértések megelőzése volt a céljuk.
(MTI)