Szlovénia csütörtökön megpróbált 162 olyan migránst visszatoloncolni Horvátországba, aki nem háborús övezetből, Marokkóból, Bangladesből, Srí Lankáról és Libériából érkezett az országba. Zágráb nem fogadta őket vissza területére, ezért még mindig Szlovéniában tartózkodnak – jelentette a horvát sajtó.
Ostojic újságíróknak a bródi tranziközpontban elmondta: nem fogadják vissza Szlovéniából a migránsokat, mert erre vonatkozólag eddig nem volt megállapodás a két ország között, viszont azonnal értesítették Macedóniát és Szerbiát, és közölték, hogy Horvátország többé nem fogad olyan országokból migránsokat, ahol nem folynak fegyveres harcok.
“Ebben az esetben illegális migránsként járunk el velük szemben” – szögezte le.
A belügyminiszter emlékeztetett, hogy Horvátország korábban sem fogadott területére olyan illegális határsértőket, akikről kiderült, hogy nem menekültek, vagyis Algériából, Törökországból és Koszovóból érkeztek.
Szlovénia csütörtökön közölte, hogy visszafordítja a gazdasági migránsokat a horvát határról. Valamivel korábban Szerbia és Macedónia is bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába.
(MTI)