Karl Erjavec szlovén külügyminiszter a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Ljubljana szigorít a határvédelmén és csökkenti azoknak az áteresztési pontoknak a számát a szlovén-horvát határon, ahol beléphetnek területére a migránsok, ha Zágráb nem tartja tiszteletben a vasárnapi migrációs csúcson megbeszélteket, miszerint a Közel-Keletről érkező bevándorlók útvonalán fekvő országok a jövőben nem engedik át a menekülteket határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül.
Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Vecernji List zágrábi napilap tájékoztatása szerint hangsúlyozta: Horvátország vonattal és buszokkal továbbra is a szlovén határra szállítja a migránsokat, mivel Zágráb csak akkor tudja betartani a brüsszeli egyezséget, ha azt azok az országok is megteszik, vagyis Szerbia, Macedónia és Görögország, amelyeken át a migránsok Horvátországba érkeznek. Horvátország nem lesz gyűjtőközpont – tette még hozzá.
Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a sajtónak azt mondta: a Brüsszelben vállaltaknak az a feltétele, hogy Görögországban elkezdjenek működni a gyűjtőközpontok (hot spot). Horvátországnak most az a legfontosabb, hogy a migránsok elszállítása továbbra is zökkenőmentesen működjön, és az illegális bevándorlók minél kevesebb időt töltsenek a tranzitközpontokban.
A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 263 ezer 407 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Hétfő éjféltől kedd 9 óráig 2013 migráns érkezett az országba, továbbra is főleg Bapska körzetében lépve át a határt.
A szlovén rendőrség adatai szerint vasárnap éjféltől 11 ezer 555 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba. Ezen belül a rigonce-harmicai határátkelő körzetében keddre virradóra a zöldhatáron keresztül illegálisan több mint 4600 ember lépett be Szlovéniába. A szlovén hatóságok hétfőn közölték: a közeljövőben lezárhatják ezt a területet, hogy tehermentesítsék a környéket a migrációs nyomás alól.
A brezicei, dobovai és rigoncei befogadóállomásokon jelenleg is több ezer közel-keleti bevándorló tartózkodik. Őket regisztrálják és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba, valamint az ország más részein működő menekültszállásokra.
A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány nem erre a határszakaszra szállítja a migránsokat, hanem a szlovén határra. Azóta Szlovéniában 83 ezer 608 illegális bevándorlót regisztráltak.
(MTI)