A Pegida tüntetésein megjelentek számáról a rendőrség nem közöl adatokat, de a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videófelvételek elemzése alapján mindig készít létszámbecslést a mozgalom szokásos hétfő esti felvonulásairól. Szerintük ezúttal 9-12 ezer ember vehetett részt a demonstráción.
A résztvevők száma nem változott lényegesen az utóbbi három tüntetéshez képest, amelyeken rendre 8-12 ezren vettek részt a becslések szerint.
A Pegida a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap párizsi szerkesztősége elleni januári terrortámadás utáni első tüntetésén 18-20 ezer embert vitt az utcára.
Német hírportálok beszámolói szerint a hétfő esti tüntetés fő szónoka, Siegfried Däbritz egyebek között annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt héten pénteken történt párizsi merényletek azt jelentik, hogy “háború indult a demokrácia ellen”, és ez a háború annak a bevándorlási politikának a következménye, amely “meghív hozzánk a miénktől merőben különböző kultúrájú embereket”.
A szónok hozzátette: gyengeelméjű, aki nem veszi észre, hogy összekapcsolódik az iszlám, a terror és a “jelenlegi menekültpolitika”.
A tömegben sok transzparens volt látható, az egyiken Angela Merkel kancellár arcképe apáca fejfedőben és gallérban volt látható, és a kép fölött az a felirat állt, hogy “Mutter Terrorosia”.
(MTI)