Toroczkai László a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kedden életbe lépett új szabályok és a határzár elrendelése előtt ott ragadt migránsokról van szó, őket folyamatosan fogják el a rendőrök.
A településvezető arról is szólt ugyanakkor, hogy Ásotthalom környékén több helyen átvágták a kerítést.
Közölte: a lezárt ásotthalmi határátkelőnél azt tapasztalta szerdán, hogy 40-50 menekült várakozott békésen, majd szerbiai rendszámú autókkal megjelent egy öt-hat fős társaság. Ennek tagjai előre gyártott transzparenseket adtak a migránsoknak, és azt kezdték skandálni: “We will fight!” (“Harcolni fogunk!”).
Hozzátette, hogy egy fotós is vele volt, aki lefényképezte a társaságot, a fotókat feltöltötték a legnagyobb közösségi oldalra, ahol be is tudták azonosítani az embereket.
Az MTI kérdésére válaszolva Toroczkai László elmondta: az információkat átadja a magyar rendőrségnek.
Kepli Lajos országgyűlési képviselő közölte: ő is azt tapasztalta a napokban, amikor Szerbiában ragadt néhány órára, hogy aktivisták hergelik a menekülteket. Kijelentette: érthetetlen számára, hogy a szerb rendőrség miért nem intézkedik.
A Jobbik-frakció 24 tagja csütörtökön közmunkát végez Ásotthalom térségében. Kepli Lajos elmondta: a frakció egy része a favágásban és az erdő rendbetételében segít a helyieknek, a másik része pedig a napokban felszámolt, illegális gyűjtőponton gyűjti össze a migránsok által hátrahagyott sátrakat és a szemetet.
Az MTI tudósítója nyugodt körülményeket tapasztalt az ásotthalmi határátkelőnél, amelyet körülbelül egy tucat rendőr biztosít.
(MTI)