Volner János azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy megbeszélést folytatott az alkotmányügyi bizottságnak a magyar fővárosba látogató tagjaival.
A frakcióvezető közölte: a tárgyalás egyik témája a migráció kezelése volt, és bár Danuta Hübner hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság azért avatkozott be a kérdésbe, mert a tagállamok önállóan képtelenek voltak védekezni az illegális bevándorlás ellen, a Jobbik szerint Magyarország elég erős ahhoz, hogy megóvja az embereket a veszélyektől.
Volner János kiemelte: éppen az unió által javasolt kötelező betelepítési kvótától tartanak. Ezt a Jobbik továbbra is elutasítja, pártja javasolta először a kerítésépítést a határon és az alkotmánymódosítást is – mondta.
Ugyanakkor nyomatékosította: a Jobbik álláspontja változatlanul az, hogy képviselői csak akkor szavazzák meg az alaptörvény módosítását jövő kedden, ha a kormány addigra megszünteti a letelepedési kötvényeket, és kétharmados parlamenti garanciát biztosít arra, hogy nem vezetik vissza a konstrukciót.
Az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a “letelepedésikötvény-biznisznek” még a Fidesz táborában is óriási az elutasítottsága. A rendszer következménye, hogy vezető fideszes politikusok rokonai, barátai vagyonokat szereztek offshore cégeken keresztül – tette hozzá.
A letelepedési kötvények más európai országokban is botrányosak, a konstrukciót vezető uniós politikusok is bírálják – mondta Volner János, hangsúlyozva: az emberek sem szegény, sem gazdag migránsokat nem akarnak látni Magyarországon, a harmadik világból kiinduló ellenőrizetlen bevándorlást meg kell állítani.
(MTI)