A Jobbik egyúttal felszólítja a kormányt, haladéktalanul adja visszaa fővárosiaknak és a magyar embereknek az összes érintett zónát, a menekülteket szállítsák el vagy Ausztria, vagy Szerbia felé, de mindenképen “szüntessék meg az inváziószerű állapotot”.
A hosszú távú megoldás kizárólag az lehet, ha Magyarország lezárja a határait és válogatás nélkül a határain kívül tart minden illegálisan belépni szándékozót – jelentette ki.
Mint mondta, Németországnak is el kellene döntenie, mit szeretne, mert szerdán négyféle álláspontot lehetett olvasni a lapokban. Megjegyezte: a Jobbik elutasít minden olyan megoldást, ami a centrumról a perifériára terelné a problémát, tiltakoznak a kvótarendszer ellen.
Közölte: nem tudják támogatni “a kisiskolás színvonalú üzenetet” az EU irányába, mert – mint fogalmazott – nem üzengetni kell, hanem odaállni vitázni és elérni a kedvezményeket, amelyket elért Olaszország és Görögország.
Jelezte: amíg nincs fizikai akadály a határon, és nincs emberi erőforrással – határőrséggel vagy honvédséggel – megtámogatva, addig nem várható a migránsok számának csökkenése.
Apáti István, a párt másik alelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: támogatnak minden lépést, ami a határ megvédését célozza, a hadsereg bevetését már régóta szorgalmazzák, de kíváncsiak arra, hogy a határokra díszszázadot vagy bevetési egységet vezényelnek-e, illetve, hogy például a magyar-román határra épül-e a szerbiaihoz hasonló zár.
Megjegyezte: ha nem tudják megállítani a bevándorlókat, azok elszívják a forrásokat, amelyek a magyarok szociális, munkaügyi és egészségügyi ellátásához szükségesek. Példaként említette, hogy egy menekült egy napi ellátása legalább 4300 forint, a magyar munkanélküli ennek a felét kapja, és egy menekült egynapi élelmezése legalább 1300 forint, amíg egy kórházi beteg átlagos napi ellátása 550 forint.
Hozzátette: követelik, hogy a kormány járjon el annak érdekében, hogy aki a válsághelyzetet előidézte, térítse meg ezeket a költségeket Magyarországnak.
Mint mondta, a menekülthelyzet azért alakulhatott ki, mert a baloldal “pártolja” a menekülteket, abban bízva, hogy ezzel megszerzi szimpátiájukat és szavazataikat, a helyzet másik felelőse pedig “a tehetetlen, teszetosza, töketlen Fidesz”.
Arra, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke menekülteket fogadott be házába, azt mondta: majd ha a következő egy évben folyamatosan befogadja őket, “talán a picike elismerés hangján tudunk megszólalni”. A politikus szerint ugyanakkor szégyen, hogy Gyurcsány Ferenc határon túli magyarokat soha nem fogadott be, és mint mondta, kíváncsi arra, hány politikus nyújt majd segítséget kárpátaljai magyaroknak a beálló télben.
(MTI)