A miniszter a Vásárhely24 portálnak nyilatkozva elmondta, Röszkénél úgy tűnik, átmenetileg sikerült a menekültproblémát a kerítés megépítésével megszüntetni.
Hangsúlyozta, a horvát határ megvédése most a kérdés, ugyanis a szerb és a horvát hatóságok ezresével szállítják a menekülteket a horvát-magyar határ 40 kilométeres szakaszára.
A kerítés felépítése most ott is megkezdődött – emlékeztetett.
Lázár János közölte, a horvát és a szerb kormány meg sem próbálta a menekültek ellátását, az ő szolidaritásukra nem számíthat Magyarország. Hozzátette: az elmúlt napokban változni látszik az osztrák és német menekültpolitika, az ő jobb belátásukban bízhat Magyarország.
Megismételve korábbi álláspontját azt mondta, a határvédelem a megoldás, Európa határain kívül kell a migránsokat összegyűjteni.
Azon országok éljenek a migránsok behívásának lehetőségével, ahol a munkaerőpiac ezt megkívánja – fejtette ki, megjegyezve: nem akarják, hogy kötelező legyen a menekültek elosztásáról szóló uniós kvóta, mivel Magyarországnak ez nem érdeke.
Lázár János azon véleményének is hangot adott, hogy a német és osztrák határellenőrzés bevezetése, esetleg annak kommunikálása hogy ott határzár létesül, visszatartó erővel bírna.
Mint mondta, az lett volna a szerencsés, ha Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország közösen zárta volna le határait és épített volna fizikai és jogi akadályokat.
Ez megállította volna a balkáni migrációs és embercsempész hullámot – közölte.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyelőre úgy tűnik, az embercsempészek Horvátországot legyőzték.
(MTI)