A görög-macedón határon tartózkodó újságírók beszámolói szerint Macedónia csütörtök reggel nyitotta meg az Idomeni és Gyevgyelija közötti átkelőt.

Szerdán körülbelül 600 migráns ragadt a két határátkelő között, mert egyelőre tisztázatlan okok miatt a macedón hatóságok megtagadták tőlük a belépést. A rendőrség tájékoztatása szerint Szlovénia kérte arra Macedóniát kedd este, hogy korlátozza a migránsok átengedését, mert meghibásodás történt a nemzetközi vasútforgalmat bonyolító útvonalon. A szlovén vasúttársaság viszont a honlapján azt közölte, semmilyen meghibásodás nem történt.

Sajtóértesülések szerint viszont Horvátországban műszaki okok miatt valóban szünetelt a migránsokat szállító vonatok forgalma, az embereket pótlóbuszokkal szállították Szlovénia irányába.

Szerbia szerdán jelentett be hasonló intézkedéseket, és csak azokat a migránsokat engedi át területén, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékért folyamodni. Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár viszont az MTI-nek azt mondta: nincs mód annak ellenőrzésére, hogy valóban oda mennek-e azok, akik ezt állítják.

Az intézkedések hátterében az osztrák kormány szigorító intézkedései állnak – közölte be Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter. “Azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia” – fogalmazott a tárcavezető. Bécs szerdán közölte, hogy idén a tavalyi 90 ezer menedékkérőnél jelentősen kevesebb, 37 500 embert engedne csak be.