Manfred Weber a Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy szó sincs Magyarország kizárásáról. “Magyarország az Európai Unió tagja, és az is marad” – mondta a tagországok jobbközép irányultságú pártjait összefogó Európai Néppárt frakcióvezetője.
A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hozzátette, hogy Jean Asselborn kijelentése árt az EU-nak, mert éppen az ilyen megnyilvánulások vezetnek az Európával szembeni elégedetlenséghez és a megosztottsághoz. “Ennek véget kell vetni”, az EU jövőjéről pénteken Pozsonyban – Nagy-Britannia részvétele nélkül – tartandó találkozón a közösség egységét kell felmutatni – sürgette Manfred Weber.
Mint mondta, az EU-nak természetesen ügyelnie kell arra, hogy a tagállamok betartsák és érvényesítsék az alapértékeket, de ez ügyben nem érheti bírálat Magyarországot, mert – mint Weber hangoztatja – “mindig végrehajtotta Brüsszel összes javaslatát”.
Ezzel szemben a Lengyelországban kibontakozott folyamatok nagy aggodalomra adnak okot, mert a varsói vezetés a jogállamiság kiüresítésére törekszik – mondta Manfred Weber a NOZ szerdai számába készült beszámolóból előzetesen ismertetett részletek alapján. A magyar kormánypártok, a Fidesz és a KDNP az Európai Néppárt tagjai. A jelenlegi lengyel kormánypárt, a PiS ellenben egy másik EP-frakcióhoz tartozik.
Az AfD szerint Jean Asselborn követelése “groteszk”, és már önmagában “pimaszság”, hogy egy olyan ember beszél az európai értékekről, és bírálja a hatályos uniós jognak érvényt szerző Magyarországot, aki az uniós partnerek kárára adóparadicsommá változtatta hazáját.
A német kormány menekültpolitikáját élesen bíráló párt alelnöke, Alexander Gauland közleményében hozzátette, hogy Magyarország azon kevés tagállamok közé tartozik, amelyek “lelkiismeretesen” eleget tesznek az uniós külső határok védelmére vonatkozó szerződéses kötelezettségüknek.
Magyarország a szidalom és fenyegetés helyett az európai egyesülésért végzett kiemelkedő munka elismeréseként járó nemzetközi Károly-díjat érdemli a határ védelmezéséért tett erőfeszítésekért – húzta alá az AfD-s politikus.
Jean Asselborn a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban a többi között azt mondta, hogy Magyarországon “egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb” a menekültek távoltartását szolgáló kerítés, és “Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen”. Hozzátette, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel “szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal”.
Hangsúlyozta: ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az EU-ból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére.
(MTI)