Bebes István (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy március elsején létesült a rendészeti szakközépiskola területén egy legfeljebb 250-300 ember átmeneti elhelyezésére szolgáló ideiglenes befogadóállomás. Közlése szerint ez tartalék táborként szolgál arra az esetre, ha Magyarországra ismét tömegesen érkeznének migránsok és a már meglévő befogadóállomások megtelnek.
A polgármester elmondta, a körmendi rendészeti iskola melletti utca lakóinak kérése volt, hogy erősítsék meg a kerítést, ezért az önkormányzat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz fordult. A munkálatok hétfőn megkezdődtek és az időjárás függvényében néhány nap alatt be is fejeződnek.
Jelezte, hogy ha a lakók kérik, akkor az önkormányzat a későbbiekben olyan burkolatot is felszereltet a kerítésre, amely az átláthatóságot megakadályozza.
Bebes István hangsúlyozta: amennyiben ismét lesznek migránsok az ideiglenes befogadóállomáson, akkor a tavalyihoz hasonlóan a rendőrség és a honvédség közösen biztosítja majd a közrend és a közbiztonság fenntartását. Közölte, hogy ennek érdekében hétfőn írásban fordult Vas megye rendőrfőkapitányához és a Honvédelmi Minisztériumhoz.
Megismételte: a felkészülés érdekében kérte azt is, hogy egészítsék ki, tegyék teljessé a városban meglévő köztéri kamerarendszert.
A polgármester hozzátette, mindezekre azért van szükség, hogy a körmendi polgárok biztonságérzete akkor se csökkenjen, ha egy szükséghelyzetben átmenetileg benépesülne az ideiglenes befogadóállomás.
A Fidesz és a Fidelitas körmendi szervezete hétfőn azt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, Magyarország nem kíván befogadni egyetlen bevándorlót sem, Brüsszel tétlensége ugyanakkor arra készteti az ország vezetését, hogy felkészüljön minden eshetőségre. Ennek a felkészülésnek az egyik lépése az ideiglenes tartaléktáborok felállítása Körmenden és Szentgotthárdon.
Hozzáfűzték, az ország keleti részében felszámolandó táborok jogilag és idegenrendészetileg menekülttábornak minősülnek, amelyek teljesen más státusúak, mint a körmendi tábor. Így hamisak és félrevezetőek azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy a városukba helyezik át a menekülttáborokat – közölték.
A Jobbik körmendi és vasi szervezete viszont továbbra is tiltakozik az ideiglenes befogadóállomás létesítése ellen, sőt polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek annak megakadályozására.
(MTI)