Mindkét incidens január elsejére virradóra történt. Az első esetnél könnyebben sérült meg négy menedékkérő, míg egy órával később, a másik esetnél három migránsra baseballütőkkel támadtak ismeretlen tettesek. Őket a kórházban kellett ellátni fejsérüléssel. A migránsok mindkét esetben feljelentést tettek. Az N1 híradójában azt állították, hogy a rendőrök úgy bántak velük, mint a bűnözőkkel.
Ezzel szemben a rendőrség azt közölte: minden megtesznek annak érdekében, hogy elfogják az elkövetőket, hozzáfűzve: “ebből látszik, hogy fontos számunkra a menedékkérők biztonsága”. A közleményben az is olvasható, hogy a hatóságok a befogadóközpontot és annak környékét is állandó megfigyelés alatt tartják. Horvátországban a menedékkérők szabad emberek, senki nem korlátozza mozgásukat – tették hozzá. A zágrábi Porin Hotel valamivel több mint 500 migráns van elszállásolva.
A megtámadott bevándorlók több hónapja tartózkodnak Horvátországba, közülük néhányat Ausztriából toloncoltak vissza. Az N1-nek elmondták, hogy nem érzik biztonságban magukat Horvátországban. “Azért jöttünk Európába, hogy szabadok legyünk, de nem engedik, hogy szabadon éljünk” – mondták. A tüntetők közül többen az élelemre és a szállásra is panaszkodtak, továbbá, hogy nincs lehetőségük orvosi ellátásra.
A mintegy ötven migráns órákon keresztül demonstrált és transzparenseket tartott a magasba, amelyekre az volt írva: “Ti is voltatok menekültek” és ” A menekültek nem bűnözők”.
(MTI)