A kancellár Berlinben Juan Orlando Hernández hondurasi elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a bajor kormányfő felszólítására vonatkozó újságírói kérdésre Seehofer neve említése nélkül azt mondta, hogy nem lehet “gombnyomással” megoldani a válságot.
Csak lépésről lépésre lehet haladni, és a “menekültek számát csak Törökországgal, Görögországgal és az EU-val együttműködve lehet csökkenteni” – tette hozzá Angela Merkel.
November 1-je “érdekes nap” lesz, mert akkor tartják Törökországban a parlamenti választást, és utána hozzá lehet kezdeni az EU és Törökország válságkezelő akciótervének végrehajtásához – mondta a német kancellár. Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére kell összpontosítani.
Horst Seehofer egy keddi lapinterjúban arra is felszólította Angela Merkelt, hogy tárgyaljon Werner Faymann osztrák kancellárral, mert Ausztria elfogadhatatlan módon, értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor-osztrák zöldhatárra. Hozzátette: a nyitott határok politikájának befejezéséhez az a legfontosabb, hogy Angela Merkel telefonáljon osztrák kollegájának, hiszen a határok megnyitásáról szóló szeptember 4-ei döntés meghozatalához is “elég volt egy telefon”.
A német kancellár minderről azt mondta, hogy tavasz óta állandó kapcsolatban áll az osztrák partnerekkel.
Az egyeztetés folyamatos, így “ma is, holnap is és holnapután is” tárgyalnak a válságkezelésről – mondta Angela Merkel.
A kancellár pártja, a konzervatív CDU részéről is elutasították a bajor testvérpárt, a CSU elnökének követeléseit. Julia Klöckner, a párt egyik alelnöke, Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy “ultimátumokkal nem megyünk sokra”, a berlini vezetés pedig régóta szorosan egyeztet Béccsel, csak ezt “nem verik nagydobra”.
Horst Seehofer mellett a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann is élesen bírálta Ausztriát, és ugyancsak felszólította Merkelt, hogy vegye fel a kapcsolatot Werner Faymannal.
Az osztrák hatóságokkal korábban jó volt az együttműködés, de most “egyértelműen felső utasításra” egyszerűen lerakják a menekülteket a határon, és nincsenek tekintettel Bajorország helyzetére – mondta a CSU-s politikus aBayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak.
Joachim Herrmann adatai szerint a bajor rendőrség szeptember 5. óta 318 ezer menedékkérőt regisztrált a határon, további 59 ezer embert pedig a tartományi befogadóállomásokon vettek nyilvántartásba.
A szövetségi rendőrség adatai szerint csak hétfőn 11 154 illegális bevándorlót tartóztattak fel a bajor-osztrák határon.
A bajor miniszterelnök hetek óta hevesen bírálja a kancellár menekültpolitikáját, és a menedékkérők beáramlásának korlátozását követeli. A Süddeutsche Zeitung című lap szerint Angela Merkel szombaton Berlinben megbeszélést folytat majd Horst Seehoferrel, és vasárnap a CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével, Sigmar Gabriel alkancellárral hármasban folytatják a válságtanácskozást.
Közben a menekültválság miatt tovább gyengült a CDU/CSU választói támogatottsága. Az INSA közvélemény-kutató intézet keddi adatai szerint a pártszövetségre a választók 35 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások. Ez 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, és jelentős visszaesés a 2013-as Bundestag-választáson elért 41,5 százalékhoz képest.
“A menekülttéma szétszakítja az uniópártokat, az utóbbi negyedévben a szavazóik csaknem egyötödét elveszítették” – mondta Hermann Binkert, az INSA igazgatója a Bild című lapnak.
Ugyanakkor a Bild megbízásából készített felmérés szerint továbbra is messze a CDU/CSU a legnagyobb támogatottságú politikai erő, és a második helyezett SPD csupán 24,5 százalékon áll. A konzervatívok azonban több mint három éve a legrosszabbul állnak: az INSA kutatásai alapján legutóbb 2012 áprilisában – a görög államadósság-válság eddigi mélypontján – volt 35 százalékos a CDU/CSU támogatottsága.
(MTI)