Morvai Krisztina “a migránsok Magyarországra toloncolása ellen” rendezett megmozduláson, mintegy száz ember előtt, annak a véleményének adott hangot, hogy saját kultúrájukkal, hagyományaikkal együtt szeretnének élni az illegális migránsok is, akik saját hazájukat kívánták erősíteni, azért dolgoztak és tanultak, amíg különböző okok miatt el nem hagyták otthonaikat. Az okok megszüntetését kell követelni, hogy a migráció által érintett emberek saját szülőföldjükön maradhassanak – tette hozzá.
Morvai Krisztina kiemelte: két ideológia ütközik a migrációs válsághelyzetben. Az egyik a nyugati világ neoliberális értékrendszerén alapszik, ahol a demográfiai problémákra megoldást jelentenek az olcsó munkaerőt biztosító, könnyen manipulálható, gyökértelen bevándorlók. Ezzel szemben vannak a szülőföldön maradást előtérbe helyezők, akik szeretnek saját közösséghez, nemzethez tartozni, saját szokások szerint élni. Úgy vélte, “a háború e két oldal között zajlik”, és a “szülőföldpártiaknak” össze kell fogniuk a fogadó- és tranzitországokban, továbbá a származási országokban is.
Az EP-képviselő arra biztatta a jelenlévőket, hogy juttassanak szemeteszsákokat és gumikesztyűket a migránsoknak, és udvariasan, higgadt hangnemben kérjék meg őket: takarítsák össze maguk után a szemetet, és helyezzék azt a szemétgyűjtő konténerekbe. Mint mondta, személyes pélmonostori tapasztalatai igen kedvezőek voltak, a migránsok a kérését természetesnek vették, és percek alatt megtisztították a környéket.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke beszédében kiemelte: Magyarország határait 1956 óta nem érte olyan agresszió, mint az utóbbi napokban. Úgy vélte, Röszkén külső hatalmak beavatkozásával érte ostrom a magyar határokat.
Az ellenzéki parlamenti képviselő szerint a horvát határokon hasonló problémák alakulhatnak ki, ezért haladéktalanul kerítést kell emelni, azt pedig emberi erővel védeni, mert az áradat nem fog elfogyni. Szerinte a második hullámnak vége, a harmadik azonban ennél sokkal erőteljesebb lesz: Fekete-Afrikából nincstelen tömegek fognak érkezni, akár naponta tízezren is. (FOTÓ)
(MTI)