Közölték, hogy a MUISZ az utazási irodák nevében ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez fordult, hogy a külföldi országokban megjelenő hírek mellett tudatosítsák: Budapest turizmusát nem befolyásolja a menekültügyi helyzet és Magyarország változatlanul biztonságos úti cél. Az MTI-hez is eljuttatott levélben azt írták, hogy határozott és gyors kommunikáció segítségével el lehet kerülni az élénkülő beutazó turizmus jelentős visszaesését, ellenkező esetben Magyarország jelentős nemzetgazdasági bevételtől eshet el.
Erdei Bálint, a MUISZ elnöke az MTI-nek elmondta: van olyan utazási iroda, ahol a jellemzően napi 50 egyéni foglalás helyett az utóbbi két napban csak 4-6 érkezett, a csoportok pedig a tervezett létszámnál kevesebb fővel érkeznek, mivel sokan nem mernek ide utazni.
Hozzátette, hogy eddig jellemzően a szeptember elején-közepén esedékes utakat töröltek, de volt már októberi nagy létszámú csoport lemondás is. Van olyan tagiroda, amely jelezte, hogy Hegyeshalomból nem tudnak továbbjönni vonattal Bécsből érkező a vendégei. Egyelőre csak néhány iroda jelezte a problémát, de attól tartanak, hogy a következő napokban ennél több lemondás érkezhet – mondta.
A fő probléma az, hogy a külföldi sajtóban folyamatosan sokkoló képek jelennek meg a magyarországi helyzetről és ez már önmagában elriasztja a turistákat attól, hogy Magyarországra jöjjenek, függetlenül attól, hogy repülővel, vonattal, autóval, vagy hajóval érkeznének – mondta, hozzátéve: további tapasztalat, hogy a Keleti pályaudvar környéki szállodákból azonnal szeretnének átköltözni a vendégek más hotelekbe.
Erdei Bálint szerint mivel az első jelzések csütörtökön érkeztek, a várható bevételkiesés összegét még nagyon nehéz megállapítani.
A külföldi partnerirodák folyamatosan érdeklődnek a hazai utazási irodáknál a magyarországi helyzetről, akik igyekeznek megnyugtatni őket arról, hogy a turisták nincsenek veszélyben sem Budapesten, sem az ország többi pontján – mondta.
(MTI)