A baloldali párt erre vonatkozó törvényjavaslatát várhatóan vasárnap vitatja meg a kormány.
A Háárec szerint csekély az esélye, hogy a miniszterek elfogadják a javaslatot, amely város-rehabilitációs programot tartalmaz a nagyrészt afrikaiak által birtokba vett tel-avivi negyedekre vonatkozóan, s lehetővé tenné a menedékkérők legális munkavállalását.
A Cionista Tábor képviselői mintegy 40 egyezer olyan szudáni és eritreai menekültet segítenének egyéves letelepedési és munkavállalási engedéllyel, valamint egészségbiztosítással, akik nem térhetnek vissza hazájukba. Az egyelőre öt évre, kísérleti jelleggel bevezetni javasolt jogszabály szerint az őket ezer-kétezer fős csoportokban befogadó városok gazdasági kedvezményeket kapnának, és széttelepítésükkel csökkenne a Tel-Avivra, annak déli részére nehezedő nyomás.
A párt ezzel a javaslatával alternatívát kíván felmutatni a Benjámin Netanjahu kormányfő elmúlt években képviselt, migránsokat elutasító politikájával szemben.
“Ha egyszer nem lehetséges visszatelepítésük hazájukba, rendezni kell jogi helyzetüket és engedélyezni kell munkavállalásukat – nyilatkozta a Háárecnek Meráv Michaeli, a párt egyik politikusa. – Nem szabad, hogy olyan szörnyű gonddá tegyük a kérdést, ahogy a jobboldal tette. Izraelben sokfelé van szükség munkás kezekre az idősek és betegek ápolásától a mezőgazdaságig” – tette hozzá.
A javaslat segítene Tel-Aviv öt déli negyedének gondjain. Az ott kialakult helyzetről a legfőbb számvevőszék megállapította, hogy az afrikaiak betelepedése nyomán “az eredeti lakosok életminősége súlyosan megromlott, lakókörnyezetük a felismerhetetlenségig megváltozott”.
Izraelben jelenleg a hivatalos statisztikák szerint 77 ezer engedéllyel rendelkező és 16 ezer engedély nélküli vendégmunkás él, továbbá 92 ezer, turistaként beutazott, vízummal nem rendelkező személy. Az ellenzéki javaslat elsősorban a délkelet-ázsiai vendégmunkásokat váltaná fel az afrikai illegális bevándorlókkal.
A zsidó állam egyiptomi határát lezáró kerítésrendszer 2013 eleji elkészülte előtt több tízezres afrikai embertömeg érkezett a nyolcmilliós lélekszámú Izraelbe. A kormány ugyanakkor szinte kizárólag gazdasági migránsoknak tekinti ezeket az embereket.
A főváros, Jeruzsálem mintegy 3,5 ezer dolláros újrakezdési segéllyel és egyirányú repülőjeggyel támogatja közülük azokat, akik készek önként visszatérni hazájukba, vagy az őket befogadó más afrikai országokba.
(MTI)