A Die Presse című lap csütörtökön arról számolt be, hogy Hans Niessl javasolta: a tartomány településein minden száz főre jutóan egy-egy menekültet helyezzenek el, amihez a tartományi vezetés anyagi forrást is biztosítana. Felvetése szerint azok a települések, amelyek a migránsok számára épületeket újítanak fel, a költségek harminc százalékát tartományi forrásból megkapnák.
Javaslatát azzal indokolta, hogy a tartományban rengeteg kistelepülés van, amelyeket így tudnának bevonni a migrációs kérdés megoldásába.
A péntekre tervezett tartományi “menekültcsúcson” a segélyszervezetek képviselői, a járások vezetői és a tartományi kormány menekültügyi biztosa vesz részt.
Kismartonban (Eisenstadtban) június elején egy húsz sátorból álló, 160 fő befogadására alkalmas sátortábort állítottak fel, ahová az eddigi információk szerint nyolcvan migráns költözött be.
Az osztrák belügyminisztérium július eleji adatai szerint a kilenc tartományból kettő, Bécs és Alsó-Ausztria teljesíti a kormány által előírt számokat. Burgenlandban csaknem 1200 menekültet helyeztek eddig, a tartomány a kvóta mintegy 84 százalékát teljesítette.
(MTI)