A konzervatív CDU politikusa a ZDF Heute Journal című késő esti híradójában a koalíciós pártok – a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – vezetőinek a menekültválság kezeléséről szóló előző napi megállapodásáról elmondta, hogy a Törökországgal folytatandó tárgyalásokra kidolgoztak egy “átfogó napirendet”.
“Az illegális migrációt legális megállapodásokkal akarjuk felváltani” – mondta Peter Altmaier.
“Megoldást kell találnunk ott, ahonnan a menekültek átkelnek (az EU területére), ahol a tranzit megtörténik” – tette hozzá.
A koalíciós pártok szerint meg kell nyitni a menekültek előtt a Törökországban “maradás perspektíváját”, ugyanakkor “kontingensekről” szóló megállapodásokra is szükség van.
Mindennek révén “a menekültek áradatát is csökkenthetjük, de most még nem lehet megmondani, hogy mikor” – fejtette ki a német kormány menekültügyi koordinátora.
A három pártelnök – Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU), Sigmar Gabriel (SPD) – vezetésével kidolgozott kilencpontos koalíciós megállapodás hetedik pontja szerint mielőbb össze kell hívni egy EU-Törökország csúcstalálkozót egy közös “migrációs cselekvési terv” elfogadására.
Ennek keretében meg kell állapodni Törökország pénzügyi támogatásáról az ott tartózkodó menekültek ellátásának javítása céljából, valamint az uniós csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitásáról, továbbá a harmadik országok állampolgárainak visszafogadásáról szóló egyezmény életbe léptetésének, illetve a török állampolgárok vízummentességéről szóló tárgyalások felgyorsításáról, és egy “legális menekültkontingens” áttelepítéséről Törökországból az EU-ba.
(MTI)