Hozzátette, hogy a magyarok “nem olyan naiv romantikusok”, mint azok, akik azt gondolják, hogy a “muszlim menekültek” integrációja könnyen kivitelezhető.
Az európai szolidaritással kapcsolatban kifejtette, hogy világos véleménykülönbség van Németországgal a menekülthullám okainak analízisét és az azzal kapcsolatban végrehajtandó intézkedéseket illetően.
A magyar álláspont szerint “valójában nem menekültválságról van szó, hanem bevándorlásról” – mondta.
A kérdésre, mit gondol arról a követelésről, hogy csökkenteni kell azon országok uniós támogatását, amelyek nem akarnak részt venni a menekültek befogadásában, Györkös Péter elmondta, ez mindenekelőtt “próbálkozás a kelet-európai országok pellengérre állítására”, holott messze nem csak az EU keleti része nem osztja a befogadásra vonatkozó nézeteket.
“Ennek ellenére megadnánk hozzájárulásunkat, azzal a feltétellel, hogy Brüsszelben közösen beszélünk azon országok EU-s pénzügyi támogatásáról, amelyek önként vállalni akarják ezt a feladatot” – fűzte hozzá a nagykövet.
Arra a kérdésre, Magyarország fizetne-e, hogy Németország befogadjon menekülteket, elmondta, hogy a “szolidaritást különböző formákban lehet kifejezni”, és Magyarország már teljesít pénzügyi hozzájárulást “közvetett” módon, hiszen biztosít személyzetet a határőrizethez Magyarországon, Szlovéniában és Macedóniában, és a zöldhatárt megerősítette egy kerítéssel. Továbbá magyar katonák szolgálnak Irakban és Afganisztánban, hogy ott küzdjenek a “menekültválság” kiváltó okai ellen, vagyis “nem úgy van, hogy Magyarország nem tesz semmit” – mondta a nagykövet.
http://www.rp-online.de/politik/eu/ungarns-botschafter-peter-gyoerkoes-ueber-muslimische-fluechtlinge-aid-1.5644968
(MTI)