A Németországba érkező menedékkérők száma ugyan nagymértékben csökken, a menekültek, menedékkérők elleni erőszakhullám viszont nem csillapodik a BKA kimutatása alapján, amely szerint az év első három hónapjában 347 atrocitás történt, köztük 3 emberölési kísérlet, 37 gyújtogatás és 23 testi sértés. A tartományi biztonsági szervek előzetes adatain alapuló statisztika szerint 319 eset minősül szélsőjobboldali indíttatású bűncselekménynek.
Tavaly egész évben 1031 támadás történt menekültszállások ellen.
A BKA az idén először nemcsak a szállásokhoz köthető bűncselekményekről, hanem a menekültválsághoz általában véve kapcsolódó bűncselekményekről is külön statisztikát készít. Adatai szerint az első negyedévben 73 szélsőjobboldali indíttatású erőszakos bűncselekményt követtek el menekült jogállású személyek ellen, köztük egy szexuális támadást. További 88 bűncselekmény választott tisztségviselők, 33 bűncselekmény pedig menekültügyi önkéntesek ellen irányult. Regisztráltak továbbá 368 más típusú – nem konkrét személy ellen irányuló – szélsőjobboldali bűncselekményt, ezek között például úgynevezett propaganda bűncselekmények vannak, vagy uszítás, rongálás.
A BKA szerint tartani kell attól, hogy a szélsőjobboldali szubkultúrában terrorista sejtek alakulnak a menekültválság révén, és azzal is számolni kell, hogy önállóan, egyedül tevékenykedő “fanatikusok” követnek el merényleteket.
(MTI)