Nicolas Sarkozy a Köztársaságiak nemzeti választási bizottságát felkérte, hogy javasolja Nadine Morano jelöltségének visszavonását.
Az európai parlamenti képviselő, aki egyébként Sarkozy kormányában (2007-2012) városügyi államtitkár volt, egy szombat esti tévé-showban azt mondta, hogy Franciaország “olyan zsidó-keresztény, fehér fajú ország, amely befogad külföldi embereket”.
A kijelentést már másnap elítélték a baloldalon és jogvédőkön kívül Morano párttársai is. Bruno le Maire volt agrárminiszter szerint “Franciaország se nem faj, se nem vallás, se nem bőrszín”. Valérie Pécresse volt költségvetési miniszter “nonszensznek” nevezte párttársa megszólalását. Nathalie Kosciusko-Morizet, a Köztársaságiak alelnöke pedig úgy vélte, hogy “a Francia Köztársaság nem az apartheid ideológiai alapjai szerint működik”, ezért a kijelentés “gyűlöletes és abszurd”.
Nadine Morano a bírálatok ellenére szerdán is megismételte a kijelentést.
“Milyen országban élünk, amikor már azt sem lehet mondani, hogy Franciaország zsidó-keresztény gyökerű ország és hogy a lakossága többségében fehér bőrű? Semmi büntetendőt nem mondtam. És egyébként senki nem tett panaszt ellenem” – hangsúlyozta Nadie Morano szerda délelőtt több televízióban és rádióban.
“Ezek a mondatok nem felelnek meg annak a valóságnak, ami ma Franciaország, sem azoknak az értékeknek, amelyeket a Köztársaságiak képviselnek” – mondta Nicolas Sarkozy szerdán a pártvezetés munkaértekezletét követően.
“Azok, akik a megszólalásaikkal saját maguknak keresnek olyan hírnevet, amely árt a Köztársaságiak hitelének, meg kell érteniük, hogy ilyen eset nem maradhat következmény nélkül” – tette hozzá a volt államfő, aki jelezte, hogy “semmilyen félrecsúszást nem fogad el ezután”.
“Nem akarom (hallani) a karikatúráját annak, ami vagyunk. Mindenkinek felelősséggel kell viselkednie, főleg két hónappal a regionális választások előtt” – hangsúlyozta Nicolas Sarkozy.
A három napja tartó polémiában Nicolas Sarkozy sokáig nem kívánt állást foglalni. Környezete viszont megpróbált nyomást gyakorolni Nadine Moranóra, hogy nyilvánosan kérjen elnézést a kijelentés miatt. Az európai képviselő szerint viszont a megszólalását megpróbálják ellene felhasználni a párton belüli riválisai, köztük Nicolas Sarkozy, akinek korábban egyik legfőbb pártfogoltja és védelmezője volt.
A francia jobboldal egy év múlva tartja az 2017-es elnökválasztás jobboldali jelölti posztjáért az előválasztást, s ezen Nadine Morano is indulni kíván. Emiatt teljesen megromlott a viszonya Nicolas Sarkozyval, aki az egyik esélyes jelölt lehet Alain Juppé volt külügyminiszter mellett. Ez utóbbi már jelezte, hogy szerinte a faj fogalma nem elfogadható kifejezés, mert “a nemzetet nem faj szerint definiáljuk”.
A volt államtitkárt ugyanakkor támogatásáról biztosította Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alapítója, aki szerint Nadine Morano történelmi evidenciát fogalmazott meg, amikor fehér fajúnak nevezte Franciaországot.
(MTI)