A Corriere della Sera című napilap csütörtöki számának értesülései szerint az olasz kormány már tudja, hogy az utóbbi időszakban érkezett migránsok közül mely csoportokat kívánja átadni az őket befogadó európai tagállamoknak. Az EU által bejelentett kvótarendszer értelmében mintegy 40 ezer bevándorló áthelyezésével csökkentenék Itália migrációs terheit.
A migránsok “átadása” két év alatt zajlana le, és Itáliában kizárólag az eritreai és szíriai bevándorlókat érintené. Az idén az olasz partokra érkezett több mint száztízezer bevándorló között az eritreaiak képviselik a legnépesebb csoportot.
Továbbra is problémát jelent azonban az országban maradó többi illegális bevándorló elhelyezése, miközben ezek többsége még regisztrálásra vagy menekültkérelmének elbírálására vár. Az olaszországi befogadópontokon több mint 115 ezren szoronganak. További 10 ezer – szülői kíséret nélkül érkezett – kiskorú bevándorlót úgynevezett védett intézményekben szállásoltak el.
Az olasz belügyminisztérium az első fázisban húszezer bevándorlót akar szétosztani a tartományok között – azok népessége és az egy főre eső bruttó jövedelem (GDP) arányában. Ennek alapján ötezer bevándorlót az észak-olaszországi, gazdagabb Lombardia és Veneto tartománynak kell befogadnia. A tízmillió lakosú Lombardiában jelenleg valamivel több mint 12 ezer bevándorlót látnak el, kétezerrel kevesebbet az előírtnál.
Az északnyugati Valle d’Aosta eddig egyetlenegy bevándorlót fogadott a Rómából sürgetett több mint négyszáz helyett. Mindhárom tartomány elnöke már nyár elején jelezte, hogy nem kíván több bevándorlót befogadni. Luca Zaia, Veneto elnöke, az Északi Liga párt politikusa korábban úgy fogalmazott, hogy tartománya megtelt.
A Corriere beszámolója szerint a bevándorlás gazdasági serkentőerőként is hathat. Calabriában, az olasz csizma orrában levő Vibo Valentiába, Olaszország negyedik legszegényebb megyéjébe az utóbbi hetekben több mint 4 ezren érkeztek. A bevándorlók ellátásának szükségessége újraindította a helyi kereskedelmi és szolgáltatási hálózatot. A korábban bezárt üzletek megrendeléseket kaptak, az üresen álló kempingek megnyitották kapuikat, és a bevándorlás munkahelyeket teremtett. A helyi gazdaság számára a bevándorlók fejenként 35-40 euró napi bevételt jelentenek. Vibo Valentia olasz és EU-forrásokkal együtt négymillió euró (1,2 milliárd forint) támogatásban részesül a migránsok ellátására.
(MTI)