Kurz úgy vélte, hogy Ausztria elérte befogadóképességének határát, de szerinte ugyanez mondható el Németországról, vagy Svédországról is.
Ez egy olyan helyzet, amely nem tartható tovább – jelentette ki.
A politikus a nyilatkozatban arra is kitért, hogy szerinte az uniós csúcson még mindig sokan voltak azok az állam- és kormányfők, akik azzal áltatják magukat,hogy megállítható a menekültáradat.
Kurz kijelentette, amennyiben Németország lezárja határait, Ausztriának is így kell tennie.
Úgy vélte: most az uniós külső határokat kellene védeni.
Amennyiben ez nem történik meg, úgy egyre több állam fog saját maga intézkedni – mondta az osztrák külügyminiszter, és arra figyelmeztetett, hogy már nincs sok idő a cselekvésre.
Ausztriában folyamatosan zajlik a menekültszállítás a déli határrészről a német-osztrák határhoz. Még éjszaka is indult menekülteket szállító busz a Stájerországban található spielfeldi átkelőtől.
Éjjel 2300-an gyűltek össze Spielfeldnél, a szomszédos Bad Radkersburgnál nem történt határátlépés éjszaka, azonban reggel már 650-en voltak a településen. Szombaton Grazban kétezren, a városhoz közeli Feldkirchenben 400-an éjszakáztak. Stájerországba vasárnap is ezreket várnak.
Az osztrák-bajor határszakasz három átkelőjéhez, Wegscheid, Neuhaus am Inn és Simbach am Inn településekhez 4500-an érkeztek szombaton, a Salzburghoz közeli Freilassing átkelőnél kétezren hagyták el Ausztriát.
Az osztrák belügyminisztérium szerint naponta 8-9 ezer ember érkezik Szlovéniából Ausztriába, egy héttel ezelőtt csupán 4-5 ezer volt az osztrák-szlovén határt átlépők száma.
(MTI)