A balkáni migrációs útvonal nem nyílhat meg újra, a menekültek “ellenőrizetlen tömeges beáramlását a múlt részévé kell tenni” – hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner a Die Welt hírportáljának adott nyilatkozatában.
Úgy vélte, hogy az útvonal lezárásáról a “józan ész szövetsége” gondoskodott. E szövetség tagjait szerinte az a kívánság egyesíti, hogy “legyen végre rend a menekültkáosz helyett Európában”.
A jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa szerint világosan jelezni kell a migránsoknak, hogy nem érdemes saját szakállukra nekivágniuk Európának. Amennyiben az Európai Unió “következetesen jelzi, hogy nincs többé ellenőrizetlen tömeges beáramlás Közép-Európába, akkor a Törökországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomás is csökken majd” – fejtette ki.
Ez az egyetlen megoldás, minden más azzal jár, hogy még több ember érkezik. A “hamis remények” táplálásának folytatása csak arra lenne jó, hogy továbbra is ezrek induljanak útnak “azzal az elvárással, hogy kiválaszthatják maguknak a gazdaságilag legvonzóbb országot” – mondta Johanna Mikl-Leitner.
Egyesek szerint a német kormány titokban örül annak, hogy az osztrák kormány gondoskodott a balkáni migrációs útvonal lezárásáról. Angela Merkel kancellár szerint ez tévedés.
“Nem vagyok hálás Ausztriának” – mondta a kormányfő kedden a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság rádiójának adott interjúban. “Nem találom szerencsésnek az egyoldalú intézkedéseket” – tette hozzá.
A kancellár egy szerdán késő este sugárzott másik rádióinterjúban ismét bírálta Ausztriát. A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaságnak azt mondta, hogy nem megoldás határkerítésekkel lezárni a balkáni útvonalat.
“Az a személyes véleményem, hogy Ausztria egyoldalú döntése, amelynek hatására a balkáni országok is döntéseket hoztak, azt eredményezi ugyan, hogy kevesebb menekült érkezik hozzánk, de a másik oldalon nagyon nehéz helyzetbe hozza Görögországot” – emelte ki Angela Merkel.
Amennyiben nem sikerül megegyezni Törökországgal, vagy nem sikerül beindítani a menekültek uniós tagországok közötti elosztását, Görögország nem tudja tartósan viselni a terheket, vagyis “nem oldja meg a problémát, hogy valaki hoz egy döntést”.
“Olyan döntésre van szükség, amely mind a 28 országnak megfelel” – mondta a német kancellár.
(MTI)